nieuws

Tankstations willen weer alcohol verkopen

Fastfood

Tankstations in Nederland willen tien jaar na de afschaffing van het verkopen van alcohol toch weer bier en wijn gaan verkopen. Ze zeggen genoodzaakt te zijn omdat de maatregel van tien jaar geleden zo’n 30 procent aan omzet heeft gekost.

Tankstations willen weer alcohol verkopen

In Den Haag wordt druk gelobbyd door brancheverenigingen BETA en Bovag om weer alcohol in tankstations te mogen gaan verkopen.

De brancheverenigingen stellen dat de afschaffing van de alcoholverkoop tien jaar geleden geen enkel invloed heeft gehad op de verkeersveiligheid. Daarnaast wijzen ze op het feit dat in wegrestaurants nog gewoon bier en wijn verkrijgbaar zijn, en dat in het buitenland het heel gewoon is om alcohol in tankstations te verkopen.

Alcohol en verkeer gaan niet samen, onderstrepen de BETA en Bovag. ‘Maar nooit is aangetoond dat de verkoop van alcohol slecht is voor de verkeersveiligheid. Wij verkochten flessen wijn met de kurk erop. Ik heb nog nooit iemand gezien die de fles ontkurkte. Geef ons de vrijheid om te ondernemen’, aldus Ewout Klok, voorzitter van BETA, in De Telegraaf.

Klok stelt dat een pompshophouder ruim tien jaar geleden tussen de 50.000 en 100.000 euro omzet haalde uit zwakalcoholische dranken. Klok: ‘Die omzet is nooit meer goed gemaakt.’ Klok stelt verder dat de verkoop van zwakalcoholische dranken bij tankstations de overheid extra accijnsinkomsten oplevert en het tanktoerisme in de grensstreek vermindert.

Reageer op dit artikel