nieuws

Starters krijgen makkelijker een lening

Fastfood

Startende ondernemers kunnen makkelijker geld lenen bij banken. Het Rijk start twee proeven waarbij het garant staat voor een lening of zelf geld uitleent. Voor de proeven is €27 miljoen beschikbaar.

Starters krijgen makkelijker een lening

Voor beginnende ondernemers is het krijgen van een krediet vaak lastig omdat banken vaak niet goed vast kunnen stellen wat de risico’s zijn, zelfs bij relatief kleine bedragen. Een garantiestelling kan dan helpen, meldt MKB-Nederland.

De proef van het ministerie van economische zaken betreft de oprichting van een fonds voor kredietverlening aan beginnende ondernemers. Voor deze proef is € 15 miljoen beschikbaar. Het fonds wordt beheerd door Qredits, een landelijke samenwerking van banken (ABN AMRO, Fortis, ING en de Rabobank) en het ministerie van economische zaken. Ondernemers die een goed bedrijfsplan hebben, maar geen lening kunnen krijgen bij een bank kunnen sinds medio januari 2009 via dit fonds maximaal € 35.000 lenen.

MKB-Nederland lobbyt al jaren voor dit fonds en de werkgevers zijn dan ook zeer blij zijn dat het er is. De aanvragen zijn sinds begin januari toen het fonds startte explosief gestegen. Binnen twee weken lagen er al ruim 100 aanvragen.

Een sinds 1 juli 2007 lopende proef met een borgstellingsregeling voor starters vanuit een uitkeringssituatie is uitgebreid van 3 naar 5 gemeenten. Ook mensen die geen uitkering hebben kunnen nu een beroep doen op deze regeling; voor deze groep is €6 miljoen per jaar beschikbaar (voor garanties) voor kredieten. Ook is er €6 miljoen beschikbaar voor mensen die nu een uitkering hebben.

Reageer op dit artikel