nieuws

Snacken maakt niet altijd dik

Fastfood

Snacken maakt niet dik. Althans, jonge en slanke mensen blijken niet dikker te worden. Dat verassende resultaat blijkt uit promotieonderzoek van Mirre Viskaal aan de Wageningen Universiteit.

Snacken maakt niet altijd dik

Viskaal onderzocht samen met hoogleraar Kees de Graaf het effect op het lichaamsgewicht van energierijke snacks zoals pinda’s en Snickers en van energiearme zoals fruit. ‘Het populaire idee is dat je van snacken dik wordt’, aldus de Graaf. Dit inkoppertje bleek echter niet te zitten. Er was geen verschil in gewicht tussen (jonge slanke) proefpersonen die energierijke of energiearme snacks aten.

Dit geeft volgens de Graaf aan dat de proefpersonen het snacken goed compenseren door minder andere dingen te eten. Ook speelt de relatief lage leeftijd van de proefpersonen (22 jaar) mogelijk een rol. ‘Het zou interessant zijn de proef te herhalen met wat oudere proefpersonen of bij mensen die gemakkelijk overgewicht ontwikkelen.’

Reageer op dit artikel