nieuws

Smiley als openbaar keurmerk

Fastfood

Een breed lachend mondje betekent dat alles helemaal in orde is. Iets minder lachend dat het wel oké is. Een recht mondje geeft aan dat een waarschuwing is gegeven. Het is ernstig fout als het Smiley-mondje naar beneden buigt.

Smiley als openbaar keurmerk

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de overheid willen inspectierapporten openbaar maken. KHN is faliekant tegen. De brancheorganisatie vreest omzetverlies bij ondernemers.

In Denemarken zijn sinds 2001 de controlerapporten van alle bedrijven op internet te vinden. Daar wordt gewerkt met het Smiley-concept. De gezichtjes, die aangeven hoe het in een zaak met de hygiëne is gesteld, hangen direct bij de entree.

Aanvankelijk was er ook in Denemarken weerstand van horecaondernemers tegen de openbaarmaking van de rapporten, zegt Horesta, de Deense zuster van KHN. De weerstand is inmiddels omgeslagen, zegt woordvoerder Henrik Messmer. ‘We hebben nog wel wat aanmerkingen, maar kunnen goed leven met dit systeem. Bedrijven met een positieve beoordeling kunnen er zelfs van profiteren.’

Meer hierover in de volgende Snackkoerier.

Reageer op dit artikel