nieuws

Noodkreet voor behoud productschappen

Fastfood

De top van vooraanstaande bedrijven in de voedingsindustrie slaakt vanochtend in advertenties in dagbladen een noodkreet aan de Tweede Kamer. Daar staat vandaag het voortbestaan van de product- en bedrijfschappen zoals het Bedrijfschap Horeca en Catering op het spel. De leiding van de bedrijven vreest dat de Kamer gaat instemmen met een motie om ze af te schaffen.

Noodkreet voor behoud productschappen

De product- en bedrijfschappen regelen in hun sector zaken als voedselveiligheid (hygiënecodes), plant- en diergezondheid en proberen ook een bijdrage te leveren aan een beter milieu, werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Bedrijven, waaronder zuivelconcern Friesland Campina, conservenbedrijf HAK en bierbrouwerij Bavaria vinden dat ze een cruciale rol spelen in de economische ontwikkeling van Nederland.

Het kabinet wil de schappen na een sterke afslanking laten voortbestaan, maar daar staat alleen het CDA voluit achter. De meeste partijen, onder aanvoering van VVD’er Charlie Aptroot zijn zeer kritisch. De productschappen leggen heffingen op aan ondernemers, die verplicht zijn deze te betalen. Tegenstanders in de Kamer vinden dat de overheid taken van de schappen moet overnemen.

Zie ook:

Reageer op dit artikel