nieuws

‘Niet zeiken over een paar pisbakken

Fastfood

De vestiging van McDonalds aan de Breukerweg in Heerlen verwijdert zijn urinoirs in de vorm van een geopende vrouwenmond. Dat gebeurt na klachten van een gechoqueerde Amerikaan bij de hoofddirectie van het fastfoodconcern over de urinoirs, die eruitzien als wijd opengesperde knalrode lippen.

‘Niet zeiken over een paar pisbakken

Dat heeft eigenaar Giel Pijpers van de McDonalds-vestiging woensdag laten weten. Volgens Pijpers gaat het om kunstwerken, maar in de Verenigde Staten kijkt men daar anders tegen aan. Pijpers laat de urinoirs slopen en zal ze verkopen. ‘Ik ga niet zeiken over een paar pisbakken’, zei hij woensdag.

Twee jaar geleden zag luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantics na een storm van protesten af van de plaatsing van twee soortgelijke urinoirs op vliegveld John F. Kennedy in New York. Bij fabrikant Bathroom Mania in Utrecht, die ook aan McDonalds in Heerlen leverde, kwamen toen bedreigingen binnen van organisaties die het ontwerp vrouwonvriendelijk vonden.

Meike van Schijndel (foto) ontwierp het urinoir Kisses.

Reageer op dit artikel