nieuws

McDonald’s somber door hogere dollarkoers

Fastfood

Ondanks een goede oktobermaand ziet McDonald’s de rest van het jaar behoorlijk somber in. Oorzaak? De stijgende koers van de dollar zet de omzet en winst gemaakt in het buitenland onder druk.

McDonald’s somber door hogere dollarkoers

McDonald’s liet het hele jaar al glorieus stijgende omzet en winstcijfers zien. In Amerika waren die al goed maar het buitenland vestigde record op record. Zo werd in oktober nog meer dan 8 procent omzet groei geboekt in Europa, waarbij de nieuwe restaurants zelfs buiten beschouwing werden gelaten.

Nu de koers van de dollar echter aan het stijgen is ten opzichte van de euro blijken die cijfers voor een deel gebakken lucht te zijn. In Europa worden omzetten en winsten in euro’s gemaakt maar die komen in Amerika als dollars op de balans te staan. Tot nu toe kreeg de keten keer op keer meer dollars voor een euro dan verleden jaar, en dat gaf een vertekend beeld. McDonald’s geeft aan dat door een 10 procent hogere dollarkoers de winst per aandeel met 8 tot 9 dollarcent zal dalen.

De beurs reageerde gisteren direct op de waarschuwing. Het aandeel werd bijna 3 procent minder waard.

Reageer op dit artikel