nieuws

McDonald’s beschuldigd van piraterij

Fastfood

McDonald’s moet misschien wel de plannen wijzigen voor het herinrichten van duizenden Europese restaurants nu het bedrijf door een Deense meubelleverancier wordt beschuldigd van piraterij.

McDonald’s beschuldigd van piraterij

McDonald’s wordt in een persbericht beschuldigd van piraterij door de Deense meubelleverancier Fritz Hansen. De hamburgerketen zet kopieën van meubels in waarvan het Deense bedrijf de rechten bezit. De Deense meubelmaker heeft daarop de levering van originelen aan de hammburgerketen stopgezet. Hansen bezit de rechten op meubelontwerpen van een keur aan wereldberoemde Deense meubelontwerpers zoals Arne Jacobsen.

McDonald’s Engeland heeft in een reactie toegegeven dat het bedrijf ‘ongeveer gelijk uitziende reproducties’ gebruikt, meldt de Daily Telegraph maar de keten ontkent onrechtmatig te handelen. ‘We hebben originele ontwerpen besteld maar ook zijn elders legitieme ‘reproducties’ besteld die inderdaad sterk op de originelen lijken maar veel goedkoper zijn.’ Bovendien is volgens de Engelse woordvoerder het copyright op de originele modellen al in 1983 verlopen.

Hansen noemt het verrassend en delicaat dat juist McDonald’s dit doet. ‘Ze zijn bijna legendarisch omdat ze iedereen overal ter wereld vervolgen die, hun beeldmerk, naam of iets dat daarop lijkt, gebruiken.’ De meubelmaker zegt door het opzeggen van de samenwerking met McDonald’s miljoenen aan omzet te verliezen.

Reageer op dit artikel