nieuws

‘Grenzen dicht voor Braziliaans vlees

Fastfood

De import van Braziliaans vlees moet worden gestopt omdat de controle op residuen zoals antibioticaresten in Brazilïe nog altijd tekortschiet. Dat stellen de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

‘Grenzen dicht voor Braziliaans vlees

PVE heeft er de Europese Commissie op aangedrongen om in overleg met de Braziliaanse autoriteiten er voor te zorgen dat de controle gaat voldoen aan de Europese Normen. Zolang dat niet het geval is, moet het vlees uit Brazilië van de Europese markt worden geweerd.

PVE-voorzitter Jos Ramekers zei zaterdag geschrokken te zijn van een recent verschenen rapport van het Europese Voedsel en Veterinaire Bureau (FVO), waarin de tekortkomingen opnieuw worden vastgesteld. FVO had in 2003 al geconstateerd dat het controlesysteem in Brazilië te wensen overliet.

Nederland importeert vooral kippenvlees uit Brazilië. Dat komt hier niet als vers product in de schappen van de supermarkten, maar wordt verwerkt in snacks als nuggets en kipsaté.

De import van het goedkope Braziliaanse pluimvee is de laatste jaren sterk gegroeid. Van de ruim 550.000 ton pluimveevlees die de Europese Unie vorig jaar importeerde, kwam 385.000 ton uit Brazilië.

Reageer op dit artikel