nieuws

Gemeente wil fastfoodrestaurants weren

Fastfood

De gemeente Midden-Delfland in Zuid-Holland wordt het eerste Nederlandse lid van de internationale club van CittaSlow, ook wel Slow Cities. In het verlengde van Slow Food richten deze steden zich op duurzaamheid en regionale producten. Eén van de uitgangspunten is het weren van fastfoodbedrijven binnen de gemeentegrenzen.

Gemeente wil fastfoodrestaurants weren

Om het CittaSlow keurmerk te krijgen moet een gemeente minstens de helft van de uitgangspunten onderschrijven. Midden-Delfland is nog aan het onderzoeken of de gemeente ook daadwerkelijk ‘nee’ gaat zeggen tegen cafetaria’s en andere fastfoodzaken.

Midden-Delfland zou de eerste CitaSlow-gemeente in Nederland zijn als de plannen doorgaan. In Europa zijn enkele tientallen gemeenten aangesloten.

Het samenwerkingsverband CittaSlow, bedoeld voor gemeenten tot 50.000 inwoners, ontstond eind jaren ’90 in Italië, en vloeit voort uit de beweging Slow Food, wat op een eerlijke en oorspronkelijke manier voedsel wil bereiden met uitsluitend lokale ingrediënten.

De CittaSlow beweging propageert op allerlei andere fronten ‘het leven in een lagere versnelling’.

‘Om direct een misverstand weg te nemen, Cittaslow wil niet zeggen dat Midden-Delfland nu een langzame gemeente wordt’, zei de burgemeester in de lokale krant De Schakel. ‘De term langzaam houdt hooguit verband met de grote zorgvuldigheid waarmee met inwoners, bezoekers en gemeente zelf wordt omgegaan. Niet de stress van de grote stad.’

Reageer op dit artikel