nieuws

Frituurolie Ladage doet dienst als brandstof

Fastfood

Oude frituurolie van patatgigant Bram Ladage wordt als brandstof gebruikt voor een autoreis naar Rome. Frank Manders organiseert een reis met tien auto’s naar Rome. Hij zamelt er geld mee in voor een biodieselproject in Zambia.

Frituurolie Ladage doet dienst als brandstof

Rotterdammer Manders filtert de gebruikte olie eerst met een panty. ‘Daarna rijdt het perfect. Het verbruik van de olie is tien procent minder zuinig dan met diesel maar het geeft minder roetuitstoot en fijnstof. Het is CO2 neutraal en zwavelvrij,’ zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Illegaal

Met zijn reis naar Rome hoopt Manders meer bekendheid te krijgen voor frituurolie als brandstof. ‘Het is nu illegaal want je mag als particulier geen brandstof vervaardigen. Ook niet als je er accijns over betaalt. Voor deze tocht hebben we toestemming van de belastingdienst.’

Manders kan niet voor de gehele reis olie meenemen. Is de olie van Bram Ladage op, dan moet hij bij lokale horeca vragen om gebruikte olie.

Reageer op dit artikel