nieuws

Fraude in ‘pizzeria-video’ was grap

Fastfood

Leefbaar Delft heeft excuses gemaakt voor het besmeuren van de reputatie van een oud-wethouder naar aanleiding van een in een pizzeria heimelijk gefilmd gesprek. Frauduleuze uitspraken van de toenmalige wethouder op die video waren een grap.

Fraude in ‘pizzeria-video’ was grap

In 2005 dook een video op, die heimelijk werd opgenomen in de Delftse pizzeria Salvatore Daga – met medewerking van de restauranteigenaar.

Op de video belooft voormalig VVD-wethouder Christiaan Baljé de uitbater van de pizzeria buiten de reglementen om subsidie om gondelvaart in Delft te exploiteren.

Ook voert Baljé telefoongesprekken een ondernemer die grond te koop heeft. Hij zegt tegen de ondernemer dat hij de hoofdprijs kan vragen voor die grond, ook zou hij zeggen: ‘steek de tonnen die je daarmee verdient maar in mijn campagne.’

Leefbaar Delft (LD) brandde de wethouder na de video tot de grond af. Baljé eiste 250.000 euro schadevergoeding van de pizzabakker en de LD-voorman Martin Stoelinga, voor het schaden van zijn naam.

De uitspraak was een grap, zei Baljé later. Door de beschadiging van zijn reputatie liep hij een volgende baan mis, en daar heeft LD nu excuses voor gemaakt. Baljé waardeert het gebaar: ‘Ik vind dit getuigen van politieke moed’, zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Zie ook:

Reageer op dit artikel