nieuws

Frankrijk overweegt vettax

Fastfood

Frankrijk overweegt een belastingverhoging in te voeren voor ongezond eten. Het gaat dan vooral om eten met veel vet, suiker of zout. Het rapport van een onderzoek naar de effecten van zo’n maatregel was geheim, maar lekte deze week uit via Franse media.

Frankrijk overweegt vettax

Het onderzoek naar de vettax komt als antwoord op de bevindingen in Frankrijk dat ook daar kinderen steeds vaker kampen met overgewicht, meldt het Reformatorisch Dagblad.

De sociale en financiële inspectiediensten die het onderzoek hebben uitgevoerd, stellen voor de voedselbelasting van 5,5 procent te verhogen tot 19,6 procent voor ongezond eten.

Het rapport bevat nogal wat onduidelijkheden. Zo is het de vraag of de belastingverhoging ook geldt voor bijvoorbeeld kaas, dat veel vet en zout bevat, of dat het alleen gaat om het extra belasten van fastfood.

Zolang dat niet bekend is, is ook niet duidelijk hoeveel geld de maatregel zou opleveren. Een deel van de opbrengst zou overigens worden aangewend om financiële tekorten in de Franse gezondheidszorg aan te vullen.

Ook in Nederland woedde eind vorig en begin dit jaar de discussie over het invoeren van een vettaks. De geluiden rondom dat voorstel van minister Hogervorst zijn echter stilgevallen.

Reageer op dit artikel