nieuws

Fastfood verwacht minder omzetverlies

Fastfood

Fastfoodbedrijven moeten in het eerste kwartaal van dit jaar rekening houden met een gemiddelde omzetdaling van 1,7 procent. Dat blijkt uit onderzoek. De daling is beduidend minder dan wordt verwacht in cafés, restaurants en hotels.

Fastfood verwacht minder omzetverlies

Het onderzoeksbureau Synovate voerde in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering een onderzoek uit onder zeshonderd horecaondernemers. Naast resultaten over het laatste kwartaal van 2008 werd ook gevraagd naar verwachtingen in 2009.

Daaruit blijkt dat cafetaria’s en andere fastfoodbedrijven verwachten dat hun omzet in het eerste kwartaal van 2009 afneemt met 1,7 procent. Deze verwachte afname is beduidend minder dan andere sectoren in de horeca. Hotels denken 4,7 procent minder omzet te scoren. Restaurant 5,5 procent. En de drankensector verwacht een omzetdaling van 5,6 procent.

In het laatste kwartaal van vorig jaar behaalde de fastfoodsector gemiddeld 1,5 procent minder omzet. Ook nu bleken fastfoodbedrijven het minst last te hebben van de economische malaise. Hotels deden in het laatste kwartaal van vorig jaar 3,1 procent omzet minder. Restaurants 5,3 procent. En cafés zagen hun omzet zelf terugnemen met 6,9 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er wordt verwacht dat het gemiddeld werkgelegenheidsverlies in het eerste kwartaal van 2009 uitkomt op 3,7 procent. Verder blijkt dat 64 procent van de ondernemers aangeeft kostenbesparende maatregelen te nemen om de omzetval te drukken. Bijna de helft van de ondernemers laat weten meer activiteiten te organiseren om de omzet op peil te houden.

Reageer op dit artikel