nieuws

Celstraffen voor horeca-afpersers

Fastfood

Het gerechtshof in Den Haag heeft vijf Chinese afpersers veroordeeld tot celstraffen van een tot vijf jaar. Eerder legde de rechtbank in Rotterdam de mannen celstraffen tot zes jaar op. De mannen, van wie sommigen illegaal in Nederland verblijven, hadden het vooral gemunt op Chinese horecaondernemers.

Celstraffen voor horeca-afpersers

Bij verschillende afpersingen troggelden zij hun slachtoffers enkele honderden tot duizenden euro’s af. De Chinezen bedreigden restauranthouders, snackbareigenaren en winkeliers in Rotterdam. De ondernemers moesten de bende geld afstaan om door hen ‘beschermd’ te worden. Ook kwam de bende afpersers regelmatig geld ‘lenen’ van de ondernemers.

In Rotterdam en het oosten van het land is wel vaker sprake van afpersing binnen de Chinese gemeenschap. Volgens een woordvoerster van justitie is het echter moeilijk in te schatten hoe groot het probleem is, omdat lang niet iedereen de afpersing meldt uit angst voor represailles.

Ook dit keer speelde angst volgens het hof een grote rol. ‘Kennelijk is de dreiging die van de verdachten uit ging zo groot geweest dat een aantal ondernemers gezamenlijk heeft besloten aangifte te doen. Dat heeft ertoe geleid dat de traditionele geslotenheid van de Chinese gemeenschap, waarin men problemen het liefst zelf oplost, werd doorbroken’, aldus voorzitter B. Stoker-Klein.

Reageer op dit artikel