nieuws

Celstraf voor oprichter Bakker Bart

Fastfood

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag een celstraf van twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk opgelegd aan Bart van Elsland, de oprichter van Bakker Bart. Van Elsland heeft belastingfraude gepleegd met behulp van aandelentrucs.

Celstraf voor oprichter Bakker Bart

Een hooggeplaatste medewerker van Van Lanschot Bankiers kreeg dezelfde straf vanwege zijn hulp bij de transacties. De werknemer werd naar aanleiding van het voorval ontslagen door de bank.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een half miljoen euro boete, een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf geëist tegen Bart van Elsland. Volgens de rechtbank heeft de 52-jarige Van Elsland kelderende aandelen in zijn privébezit met terugwerkende kracht naar zijn beheersmaatschappij geboekt, waar de verliezen konden worden afgetrokken.

Andersom boekte hij achteraf aandelen van zijn bedrijf naar zijn privévermogen bij stijgende koersen, zodat hij de winst privé onbelast kon genieten.

Door de uitspraak van de rechter moet Food Valley zeer waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe spreker. Van Elsland stond op de sprekerslijst op de Food Valley Conferentie om te spreken over zijn zakelijke successen. Van Elsland zette bij de oprichting van de ijsformule Australian Homemade het product centraal en bouwde daar een formule omheen. Veel formulemakers redeneren andersom.

Reageer op dit artikel