nieuws

Calorie-onderschatting bij grote fastfoodporties

Fastfood

De meeste mensen hebben een goed idee van het aantal calorieën in kleinere porties fastfood, maar zij onderschatten de voedingswaarde van grotere porties (‘super size’) vaak schromelijk. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschappers uit de Verenigde Staten en Frankrijk. Het resultaat van het onderzoek staat in het vakblad Annals of Internal Medicine.

Calorie-onderschatting bij grote fastfoodporties

Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers schatten hoeveel calorieën er in fastfoodgerechten zaten. Ging het om een kleine portie, dan schatten zij dat er gemiddeld 419 calorieën in zaten. Dat was er wel iets naast, want de werkelijke waarde was 514. Ging het om een grotere portie, dan schatten de deelnemers de energiewaarde op 675 calorieën, meer dan 500 te weinig.

Volgens de onderzoekers onderschat bijna iedereen de hoeveelheid calorieën die hij consumeert, maar doen mensen die meer wegen dat iets vaker. Een verklaring hebben de wetenschappers daar niet voor gevonden. Zij zeggen op basis van hun onderzoek dat het in ieder geval niet zo is dat zwaardere mensen de voedingswaarde te laag opgeven omdat zij die verdringen of omdat zij niet willen dat anderen weten hoeveel zij eten.

Reageer op dit artikel