nieuws

Californië verbiedt slecht vet

Fastfood

Californië is de eerste Amerikaanse staat die het gebruik van schadelijke transvetten verbiedt. Restaurants en winkels die na 1 januari 2010 nog producten met de slechte vetten aanbieden, krijgen een boete die kan oplopen tot 1000 dollar.

Californië verbiedt slecht vet

Transvetten worden – in Amerika – veel gebruikt om te frituren.

Volgens medisch tijdschrift The New England Journal of Medicine kan het aantal hartaanvallen en daaraan gerelateerde sterfgevallen worden teruggebracht met 6 tot 19 procent, wanneer de transvetten in de ban worden gedaan, meldt De Pers.

Transvet wordt kunstmatig gemaakt, en is goedkoop. Het heeft geen voedingswaarde, maar zorgt ervoor dat producten langer houdbaar blijven. Volgens het Amerikaanse ministerie voor voedsel en medicijnen eet een Amerikaan gemiddeld ruim 2 kilo transvet per jaar, meldt de BBC.

Volgens Arnold Schwarzenegger, gouverneur van Californië, is de wet een flinke stap op weg naar een gezondere toekomst. De Californian Restaurant Association is een tegenstander van het verbod, maar zegt de nieuwe wet niet voor de rechter te zullen aanvechten. Volgens de belangenvereniging zijn verschillende restaurants al bezig de transvetten geleidelijk te vervangen door gezondere alternatieven.

Op lokaal niveau wordt de strijd tegen transvetten in Amerika al langer gevoerd. Steden als New York, Philadelphia en Seattle verbieden het gebruik eveneens. Californië is de eerste staat die het verbiedt, en ook de eerste die hoge boetes oplegt. Het bedrag kan variëren van 25 tot 1000 dollar.

Reageer op dit artikel