nieuws

Britten boos om snacktaks

Fastfood

Groot-Brittannië wordt overspoeld door een golf van verontwaardiging nadat de minister van financiën George Osborne bekend maakte dat hij hartige snacks, die zijn te vergelijken met saucijzen- en frikandelbroodjes, zwaarder wil belasten. Snacks als pies(hartige taarten), worstenbroodjes en, traditioneel volksvoedsel bij uitstek Cornish pasty, wil hij onder het hoge BTW-tarief van 20 procent brengen.

Britten boos om snacktaks

Osborne verdedigde afgelopen week zijn belastingplannen bekend in het parlement. Het waren niet zijn controversiële plannen, zoals een belastingverlaging voor de rijken of het zwaarder belasten van gepensioneerden, dat de koppen van de kranten haalde.

Nee, zijn plan om goedkope hartige snacks, zoals de Cornish pasty (een soort ragoutbroodje, duurder te maken dat hem op een golf van kritiek kwam te staan. En op vragen in het parlement. Zijn antwoord, ‘jaren gelden’, op een van de vragen wanneer hij voor het laatst bij goedkope bakker Greggs het volksvoedsel had gegeten kwam hem op een sneer van een labour-parlementslid te staan. ‘Dat maakt het wel duidelijk waar u staat’, zei John Mann vrij vertaald.

De verkopers van de pies en pasties zijn uiteraard ook tegen. Zij vrezen voor een flinke daling van de omzet.

Reageer op dit artikel