nieuws

Belgen voeren actie tegen ‘Chinese’ frietkotten

Fastfood

Op netwerksite Facebook bestaat in België een groep die zich er tegen verzet dat Frietkotten in Chinese handen overgaan. De groep bestaat een paar maanden en telt inmiddels meer dan 1200 volgers.

Belgen voeren actie tegen ‘Chinese’ frietkotten

Net als in Nederland cafetaria’s, gaan in België veel frietkotten over in Chinese handen. Dat zint sommige Belgen niet en die zijn de Facebook-pagina ‘Als ge het woord cuRRyworst niet kunt uitspreken, moete geen frituur openen’ gestart. Nadat Belgische media aandacht aan het fenomeen gaven groeide het aantal ‘leden’ de afgelopen weken snel tot nu meer dan 1200.

Racistische trekjes

De groep heeft volgens sommigen racistische trekjes. Op Facebook wordt in ieder geval de draak gestoken met Chinese ondernemers getuige het motto: ‘Al die chinezen die onze frituren overnemen, moeten eerst de R maar eens leren uitspreken! Wij gaan gene belehap, cullywolst, celvela, fliet of lagouzie kopen!’

Een door de krant Het Nieuwsblad geïnterviewde Chinese ondernemer erkent dat hij moeite heeft met de R maar pareert de hetze en gooit zelfs nog wat olie op het vuur. ‘Wij zijn beter in frietjes bakken. Want wij hebben meer ervaring. Alle Chinezen zitten in de horeca. Wij zijn opgegroeid in de keuken.’

Reageer op dit artikel