nieuws

Subsidie bij aanschaf elektrische bezorgscooters

Fastfood

Het Amsterdamse Stadsdeel West stelt een subsidie beschikbaar voor horecaondernemers die schone elektrische bezorgscooters aanschaffen. De subsidie bedraagt de helft van de meerprijs ten opzichte van een ‘normale’ scooter. Ook in andere plaatsen is een dergelijke subsidie te krijgen.

Subsidie bij aanschaf elektrische bezorgscooters

De andere helft van de meerprijs komt in Stadsdeel West ten laste van de ondernemer. In een rekenvoorbeeld wordt dat op rond €1000 gesteld. Volgens het stadsdeel makkelijk terug te verdienen omdat de jaarlijkse besparing op brandstof zo’n €700 bedraagt.

Het Stadsdeel wil op deze manier de luchtkwaliteit in de stad verbeteren, meldt de Telegraaf, en denkt dat de subsidieactie drempelverlagend werkt. Alle bezorgbedrijven worden per brief benaderd om ze op de hoogte te stellen van de subsidie.

Ook elders subsidie

In Limburg kennen al diverse plaatsen een subsidie op elektrische scooters. De subsidie geldt voor particulieren en bedrijven en heeft een grootte van 30 procent van het aanschafbedrag. De subsidie voor elektrische scooters is aan te vragen in de steden: Venlo, Weert, Sittard, Roermond en Maastricht.

Gelderland biedt hoogste subsidie

De provincie Gelderland wil subsidie gaan geven aan mensen die een elektrische scooter kopen. Het gaat om €3000 per e-scooter, meldt Omroep Gelderland, met een maxmium van 45.000 euro per aanvrager. Niet alleen particulieren maar ook bedrijven kunnen gebruik gaan maken van de subsidieregeling. Of de subsidieregeling er definitief komt, is nog niet helemaal zeker. Het college van Gedeputeerde Staten moet hier nog een besluit over nemen.

Andere subsidies

Ondernemers die in de milieuvriendelijke vervoermiddelen investeren komen overigens voor nog meer subsidie in aanmerking. De MIA (Milieu Investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn beide toepasbaar voor scooters die gebruik maken van een lithium-accu. Die accu maakt de scooter echter wel een stuk duurder in aanschaf maar vergroot de actieradius en kan vaker worden opgeladen.

De MIA maakt tot 50 procent van het investeringsbedrag aftrekbaar en onder de Vamil mag de investering versneld worden afgeschreven.

Reageer op dit artikel