nieuws

LA: Verbod op fastfoodbedrijven

Fastfood

De Amerikaanse stad Los Angeles zou fastfoodbedrijven moeten verbieden om zich te vestigen in het zuidelijk deel omdat daar een groot deel van de bevolking last heeft van overgewicht. Dat is het voorstel van gemeenteraadslid Jan Perry.

LA: Verbod op fastfoodbedrijven

Perry maakt zich ernstig zorgen over het overgewicht bij de inwoners van dit deel van de stad. Van de volwassenen is 30 procent veel te zwaar en bij de kinderen ligt dat percentage met 29 procent niet veel lager. Deze cijfers zijn bijna 10 procent hoger dan die voor de stad als geheel gelden.

Volgens Perry zijn deze cijfers niet verwonderlijk. South LA heeft het hoogste percentage fastfoodrestaurants. Per 400 meter straat zijn op sommige plekken meer dan 20 fastfoodbedrijven te vinden. ,,De bewoners kunnen zelfs geen andere keuze maken als ze dat zouden willen’, aldus Perry.

De vraag, die sommige critici van het plan stellen, is of de inwoners van South LA die keuze überhaupt wel kunnen maken. Fastfood is in Amerika relatief goedkoop en de inkomens in de betreffende wijken behoren tot de laagste van de stad, 28 procent van de bevolking leeft in armoede. En is daardoor voor een deel op fastfood aangewezen.

Het wetsvoorstel dat Perry heeft ingediend wordt dit najaar nog behandeld. Vanuit gezondheidshoek krijgt ze veel bijstand. Vertegenwoordigers van de restaurantindustrie zijn mordicus tegen.

Reageer op dit artikel