nieuws

Verdeeldheid over gen-aardappel

Fastfood

EU-landen zijn te verdeeld om een besluit te nemen over toelating van een genetisch aangepaste aardappel. Ze moeten een besluit nu formeel overlaten aan de Europese Commissie, die doorgaans toestemming geeft.

Verdeeldheid over gen-aardappel

Dat bleek bij een EU-beraad van ministers van Landbouw maandag. Minister Gerda Verburg (Landbouw) stemde voor toelating voor industriële doelen en voor veevoer. ‘Wij zijn voor, zeker omdat de aardappel niet bedoeld is voor consumptie’, zei de minister na het beraad.

Duitsland en België stemden voor het eerst in dit soort aanvragen ook voor, maar daarmee was de groep voorstanders nog niet groot genoeg om de doorslag te geven bij de stemming.

Het zou de eerste keer sinds 1998 zijn geweest dat de EU de teelt van een gen-gewas toestaat. Het nieuwe type aardappel is ontworpen door BASF. Het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA zag geen relevante risico’s.

Milieuorganisatie Greenpeace reageerde verheugd dat de gen-aardappel maandag nog niet is toegelaten. ‘Het is nu tien jaar dat er geen nieuwe gen-gewassen in de EU zijn toegelaten voor teelt.’ De organisatie vreest risico’s voor milieu en gezondheid door de BASF-aardappel. De aardappel bevat immers een gen dat resistent maakt tegen antibiotica.

Reageer op dit artikel