blog

Boost

Fastfood 73

Medewerkers maken je onderneming. Dat klinkt als een cliché en iedereen zal het beamen, maar wat doen horecaondernemers om ook echt het maximale uit de relatie met het personeel te halen?

Boost

Mijn laatste stage tijdens de koksopleiding die ik eind jaren 90 volgde, was niet zo leuk. De eigenaar van dit restaurant dat niet meer bestaat, was in mijn ogen gewoon een klootzak. De chef-kok, mijn stagebegeleider, kon of wilde niet tegen zijn baas ingaan en het lukte hem ook niet om de werksfeer voor mij en de andere medewerkers structureel te verbeteren.

Iedere dag met lood in je schoenen naar je stage, dat houdt niemand vol. Uiteindelijk kon ik overstappen naar een andere zaak om daar mijn examenjaar te volbrengen. Dat was niet makkelijk. Mijn zelfvertrouwen had een flinke deuk opgelopen en ik slaagde dan ook met de hakken over de sloot. Het was gewoon een nare periode in mijn leven.

Ik moest terugdenken aan deze tijd toen ik een aantal deelnemers aan De Lekkerste Wedstrijden sprak. Tijdens mijn stage werd ik geacht om ook aan zo’n wedstrijd mee te doen. ‘Nou, mooi niet’, dacht ik toen. Ik kreeg daar totaal niet het gevoel dat ik tot zoiets in staat was en met een smoes ben ik eronderuit gekomen.

Jammer, want zo’n wedstrijd kan je echt een boost geven, zeker als je baas en collega’s achter je staan en je helpen. En wat krijg je er als ondernemer voor terug? Een gemotiveerde en ambitieuze medewerker die met je meedenkt. Een waardevolle teamspeler.

Ik vind het mooi om de verhalen te horen van de horecamedewerkers die meedoen met De Lekkerste Wedstrijden tijdens de Horecava. Sommige zaken hebben zelfs een aantal teamleden dat de strijd aangaat in verschillende categorieën.

Ik raad iedere Horecava-beursbezoeker aan om naar minstens één van deze wedstrijden te gaan kijken. En misschien heb je iemand in je eigen team die de volgende keer ook op dat podium kan schitteren. Gebruik het om je personeel en je zaak een boost te geven. Uiteindelijk heeft de hele branche daar profijt van.

Reageer op dit artikel