blog

Snackbar

Fastfood 113

Is snackbar nog een geaccepteerde term in deze branche? Sommigen vinden van niet, maar wat mij betreft is er niets mis mee. Bij het woord snackbar denk ik aan de zaak waar ik in de jaren 80 en 90 vaak kwam. Ik neem u even mee naar mijn jeugd, naar de snackbar waar ik vaak kwam.

Snackbar

Deze heeft een ouderwetse vitrine waar de standaard snacks liggen uitgestald en op het menubord boven de frituur staan al jaren dezelfde items. Tegen de muur – het is een kleine zaak – staat een handjevol houten tafeltjes en stoelen en op de bar ligt een stapeltje kranten van gisteren en tijdschriften van vorige maand. Aan de gokkast (dat mocht toen nog) zit een wat oudere meneer zijn geld te verspillen en naast de wc staat een koelkast met frisdrank. Dat is het zo’n beetje, niet meer en niet minder.

De friet is hier gewoon lekker, hetzelfde geldt voor de bitterballen. Dus die bestel ik. ‘Hoe is het? ‘, vraagt de jongen die aan de bankwand staat. ‘Als je wat wilt drinken, pak het maar uit de koelkast hoor.’ Ik ken hem, hij woont bij mij in de straat. Na wat koetjes en kalfjes pak ik een Nieuwe Revue en neem plaats aan de bar. Er zijn geen buzzers, dus ik wacht gewoon tot iemand mijn bestelling door de zaak schreeuwt. Het is druk. Hier komen vooral mensen uit de wijk die even geen zin hebben om te koken en bij de enige snackbar in de buurt hun avondeten komen halen. Deze tent draagt gewoon goed en ik kom er graag.

Terug naar vandaag. De ‘ouderwetse’ snackbar uit mijn jeugd heeft geen toekomst. Mijn verstand zegt me dat dat zo is. Maar laat ik mijn gevoel spreken dan hoop ik dat hij nooit helemáál zal verdwijnen. Sterk nog: in mijn eerste week als chef-redacteur van dit blad zei iemand tegen me dat de snackbar eigenlijk Nederlands erfgoed is. Daar kreeg ik bijna een brok van in mijn keel.

De snackbar in mijn oude buurt bestaat nog steeds. De zaak ademt de sfeer van vroeger en ziet er ook nog bijna hetzelfde uit (zonder de gokkast dan). Maar achter de schermen is veel veranderd. De bedrijfsvoering is up–to-date. De eigenaar is ondernemer geworden en heeft een grote cateringtak opgezet. Van wat ik hoor, doet hij goede zaken.

Reageer op dit artikel