artikel

Horeca Checklist: Heb jij alles op orde voor Koningsdag?

Fastfood 772

Horeca Checklist: Heb jij alles op orde voor Koningsdag?

Op 27 april is het weer zover: Koningsdag… Welke regels gelden er voor de horeca op deze feestdag? Heb je speciale vergunningen nodig? En hoe zit het met het personeel? KHN zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

1. Is jouw aanvraag evenementenvergunning/tapontheffing al rond?

Mag je nu wel of geen buitentap plaatsen? En heb je een speciale vergunning nodig als je livemuziek bij of in jouw zaak afspeelt? Check bij jouw gemeente de regels. Let op: wees er op tijd bij. Gemeenten hanteren verschillende procedures. Zo moesten horecaondernemers in Amsterdam al voor 17 februari 2019 hun evenementenvergunning en/of tapontheffing aanvragen.

2. Ben je op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen in jouw gemeente?

Bij een groot evenement als Koningsdag staat veiligheid centraal. Gemeenten hanteren steeds strengere eisen en dat heeft grote gevolgen voor jouw zaak. Check dus de laatste versie van het veiligheidsbeleid in jouw gemeente.

3. Check de brandveiligheid van jouw zaak! De brandweer controleert…

Tijdens Koningsdag versieren veel horecaondernemers de zaak extra feestelijk. Kijk kritisch naar de (brand)veiligheid; de versieringen, de vluchtroutes, het aantal feestgangers: het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. De brandweer controleert regelmatig.

4. Plastic bekers of glas?

Tegenwoordig stappen steeds meer gemeenten over op eco-plastic. Hoe is dat in jouw gemeente? Zorg dat je weet waar je aan moet voldoen.

5. Is Koningsdag een officiële feestdag voor jouw medewerkers?

En moet je je medewerkers dan extra betalen? Als een medewerker op een feestdag is ingeroosterd en werkt, heeft hij recht op compensatie. De medewerker wordt in principe gecompenseerd in ‘tijd voor tijd’. Voor elk uur dat de medewerker heeft gewerkt op de feestdag, krijgt hij een uur vervangende doorbetaalde vrije tijd. De medewerker die op 27 april 2019 werkt (met uitloop van de dienst na 24.00 uur), heeft dus recht op ‘tijd voor tijd’ voor het aantal uren dat hij die dag heeft gewerkt.

6. Mogen jouw gasten nog roken in de rookruimte?

Op dinsdag 13 februari 2018 heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat horecabedrijven geen rookruimte meer mogen hebben in hun zaak.

7. jongeren werken in de horeca?

Tijdens Koningsdag maak je misschien gebruik van extra personeel. Scholieren willen op Koningsdag best wat bijverdienen in de horeca. Vanaf welke leeftijd mag een jongere werken in de horeca? Jongeren mogen vanaf 13 jaar werken, maar er gelden wel regels voor het soort werkzaamheden en hoeveel ze mogen werken. De Arbeidstijdenwet (ATW) geeft aan welke mogelijkheden je hebt en aan welke regels je je moet houden. De wet maakt een onderscheid tussen kinderen (jonger dan 16 jaar) en jeugdigen (16- en 17-jarigen). Bij kinderen zijn er beperkingen in tijd en in werkzaamheden. Bij jeugdigen is er een beperking in tijd. Lees hier meer.

8. Let op de hygiëneregels voor eten en drinken!

Zorg ervoor dat ook eventuele buitenkeukens en -taps voldoen aan de hygiënecode voor de horeca. De NVWA controleert! Net zoals in jouw horecabedrijf gelden er ook geluidsnormen op jouw terras. Check vooraf wat de geluidsnormen zijn voor jouw terras.


Reageer op dit artikel