artikel

Zij zijn klaar voor De Lekkerste Wedstrijden

Fastfood 493

De Horecava in de Amsterdamse RAI is begin januari traditioneel het decor voor de Lekkerste Wedstrijden. Dé fastservicewedstrijd is die in de categorie Hamburger Fastest, dinsdag 9 januari vanaf 11.00 uur in de nieuwe Fast Casual Hal. Twee deelnemers (en een werkgever) over hun deelname. ‘Ik wil met mijn broodje afrekenen met het negatieve beeld waar we als branche steeds tegen vechten.’

Zij zijn klaar voor De Lekkerste Wedstrijden
Vlnr: Met Jeroen Janse (31), Monique van der Veer (25) en Kars Oomen (24) vol trots met hun Surinaamse Hete Kip. Foto: Peter Roek

Gezond, snel, makkelijk en lekker. De Surinaamse hete kip geserveerd in een flatbread beschikt volgens Jeroen Janse van Foodtruck Hupsaté in Breda over de criteria die zijn inzending geschikt maken voor de categorie fastest.

‘Ik heb zo veel geoefend dat het nu binnen dertig seconden kant-en-klaar vanuit de foodtruck kan serveren’, aldus de bedenker. ‘Maar wel zo dat iedere bestelling dezelfde kwaliteit heeft. Als je de 117e flatbread van de dag bestelt, wil je dat jouw broodje net zo goed en lekker is als de eerste en tweede.’

De Lekkerste Wedstrijden

Foto: Peter Roek

Schijf van Vijf

Janse vertelt te hebben gekeken naar de Schijf van Vijf en de recepturen daarop te hebben afgestemd. ‘Dat betekent onder andere dat er zo’n 90 tot 100 gram eerlijke kip op zit, een groot deel van de dagelijkse hoeveelheid. Verder nog 75 gram luxe salade met onder andere komkommer, wortel, rode ui, lollo verde en ijsbergsla. En een huisgemaakte zoetpittige chipotle saus.’

Alles is uitvoerig getest en afgestemd. ‘We hebben bijvoorbeeld getest met augurk in de salade, maar dat had een averechts effect. Een zuurtje voegt daarentegen wel veel toe aan de saus, zo ontdekten we na veel proeven.’

Een en ander wordt geserveerd in flatbread. ‘Een soort heel grote wrap van 30 centimeter. Deze vouwen we helemaal dicht, waardoor het feitelijk onmogelijk is om te knoeien. Ideaal, omdat ik veel op festivals sta en daar wil niemand knoeien als hij of zij aan het eten is.’

Winnaar publieksprijs

Janse rijdt met zijn foodtruck festivals af. Op Bali vond hij de inspiratie voor zijn huidige bedrijf, nadat hij jaren werkte in de horeca en als cateraar actief was. ‘Eenvoudig eten van hoge kwaliteit,

De Lekkerste Wedstrijden

De Surinaamse Hete Kip van Hupsaté: eerlijke kip, luxe salade en een huisgemaakte chipotle saus. Foto: Peter Roek

de smaken waren puur en eerlijk. In het vliegtuig op weg naar huis bedacht ik me dat dit was wat ik wilde. Ik heb in Friesland een camper uit 1969 gekocht en daar zelf een mobiele horecakeuken in gebouwd. We zijn begonnen met saté, maar doen nu ook burgers en flatbread.’

Afgelopen editie won hij met zijn ‘Flatbread Kipsaté’ een van de publieksprijzen, in januari hoopt hij stiekem op minimaal dezelfde beloning. ‘De jury was erg positief. Ze vonden dat alle smaken – zoet, zuur, zout en pittig – in het broodje terugkwamen. Het is ook echt lekker. Ik eet het nog steeds twee keer per week en dat zou ik niet doen als de smaak tegenvalt. De Surinaamse Kip voldoet ook aan die criteria.’


LET OP: Programma Lekkerste Wedstrijden aangepast


 

Sallands Lekkerste

Hoewel ze nog maar net komt kijken in de fastservicebranche, heeft Julia van Ommeren, werkzaam bij Greyhound Fastfood in Lemelerveld, een duidelijk doel voor ogen. ‘Ik wil met mijn broodje afrekenen met het negatieve beeld waar we als branche steeds tegen vechten. De producten die ik gebruik, zijn gezond en afkomstig uit de streek. Ze komen van boerderijen waar wordt gewerkt met respect voor dier en milieu.’

Julia van Ommeren is pas 17 jaar, maar weet al heel goed waar haar toekomst ligt. De ambitie is om op termijn het restaurant en de cafetaria over te nemen van haar ouders. ‘Ik volg de SVO-opleiding Bedrijfsleider Fastservice.’

De Lekkerste Wedstrijden

Foto: Koos Groenewold

Streekproducten

Natuurlijk, ze wil winnen, maar ze doet vooral mee om te laten zien dat je met producten die gezond zijn en met respect voor dier en milieu worden gemaakt, een heerlijk cafetariaproduct kunt maken. Met producten uit de streek, want dat is de andere drijfveer.

Sallands Lekkerste is een zachte bol met noten van de bakker uit de buurt. ‘Ik heb samen met de bakker de smaak bepaald. We hebben het broodje op verschillende manieren gebakken en daarna geproefd.’ Daarop komen een hamburger van biefstuk van het Vechtdal Rund, procureur van het Sallands Varken, een gebakken ei van de eierboer uit de straat en oude kaas van de kaasmaker uit Dalmsholte.

 


‘Veel oefenen voor opening en na sluitingstijd’

Erwin van Ommeren is niet alleen de vader van Julia, maar ook haar werkgever. ‘We hebben een cafetaria en een restaurant, waarvan ik de chef-kok ben. Ik heb de ervaring, maar het idee is van

De Lekkerste Wedstrijden

Foto: Koos Groenewold

haar. Ik heb mijn kennis toegevoegd. Julia heeft gekozen voor ouderwetse technieken. Bijvoorbeeld het pekelen van de procureur, daarover heb ik haar dingen geleerd. Er zit ook een hamburger bij, die moet je dan minder zout maken om de smaken in balans te houden. Ook daar hebben we met elkaar over gesproken. De volgorde van de ingrediënten is eveneens van belang. Iedere manier van beleggen heeft een eigen smaak, ook dat hebben we getest.’

Vader en dochter oefenen veel en vaak, voornamelijk voordat de deuren openen en na sluitingstijd, want snelheid is belangrijk op de wedstrijdvloer. ‘Er zal spanning zijn, en die kan wat hoger zijn omdat Julia pas zeventien is. Dat speelt mogelijk dus een rol. Dan is het belangrijk dat het broodje eenvoudig te maken is.’

Wat is volgens hem de wauw-factor van het broodje? ‘Dat is de gepekelde procureur in combinatie met de oude kaas. Daardoor krijgt de hamburger de pit die hij nodig heeft en is de smaak
super. Julia heeft heel bewust gekozen voor een toekomst in de fastservice en dat juich ik toe. Net als haar deelname aan dit soort wedstrijden. Het is een heel mooie branche, die ook nog eens toekomst heeft.’


 

De Lekkerste Wedstrijden

Foto: Koos Groenewold

Advies van vader

‘De samenstelling heb ik zelf bedacht en er daarna met mijn vader naar gekeken. Uiteraard heb ik geluisterd naar zijn adviezen. Wat het bijzonder maakt? Dat ieder product iets unieks heeft en lekker van smaak is, maar dat ze elkaar op het broodje ook versterken.’

Vanaf december gaat het op de kaart in de zaak van haar ouders en kunnen gasten het bestellen en er hun mening over geven. ‘De medewerkers hebben het al geproefd en die zijn enthousiast. Sallands Lekkerste is af, maar ik sta natuurlijk open voor waardevolle feedback.’

 

Ook meedoen aan De Lekkerste Wedstrijden? Klik hier om je in te schrijven. 

 

Reageer op dit artikel