artikel

Kleinste Winkeltje’ scoort met frites

Fastfood

De cafetaria van Richard Sa aan de Haagse Papestraat is 11 vierkante meter groot, of klein zo u wilt. Klein, maar fijn. Want cafetaria ‘Vlaams friethuis ’t kleinste winkeltje’ wordt al twee jaar achtereen vermeld in een boekje van het tijdschrift Quote. Het is één van de zaken waar de beste frites van Nederland te verkrijgen is.

Kleinste Winkeltje’ scoort met frites

De ingang van cafetaria ’t Kleinste winkeltje is precies één deur breed. Het daarachter gelegen gedeelte waar de gast zijn bestelling kan doen is niet veel groter, zo’n twee vierkante meter. Op de overgebleven negen vierkante meters vinden een vitrine, bakwand, twee koelkasten en een diepvries hun plaats. Richard Sa is tevreden met de indeling. ‘Ik werk hier altijd alleen en heb zo alles onder handbereik.’

Het is 12 uur Sa doet het rolluik omhoog, ’t Kleinste winkeltje is open. Sa neemt geroutineerd een zestal bestellingen aan en verklapt waardoor zijn frites de vermelding waard zijn. ‘ Het begint bij de frites zelf. Ik gebruik frites van mijn groothandel Kreko. ‘Dat is een elf millimeter frites van Bergia uit Roermond die zij onder eigen naam verkopen. Volgens mij is het de beste vers voorgebakken frites die in Nederland te krijgen is. Deze wordt geseald in zakken geleverd en is daardoor ook nog eens langer houdbaar.’

Alras wordt de rij klanten voor het cafetariaatje langer. Sa zet een tandje bij, terwijl hij een zestal puntzakken vol schept gaat hij verder. ‘Het vet moet schoon zijn en perfect op temperatuur, dat bakt het mooist.’ Onder het langdurig uitschudden van een bakmand met frites. ‘ Als het vet er goed af geschud is blijft de frites veel langer krokant.’

Ruud Gullit

Het cafetariaatje van Sa is gevestigd in een zijstraat van een van de ‘duurdere’ winkelpromenades van de stad. Tegenover hem bevinden zich de etalages van een exclusief modehuis. ‘Kijk’, zegt Sa, ‘als het regent gaan mijn klanten onder het afdak van die winkel staan. Het is weliswaar niet bij de ingang van die zaak, maar ze komen steeds klagen. Terwijl ik toch een paar keer per dag de rommel opruim. Ze zien mijn zaak liever gaan dan komen.’

De bedrijfsleidster van het modehuis is volgens de ondernemer zelfs een keer een handtekeningenactie begonnen om hem onder druk te zetten. ‘Ze haalde welgeteld één handtekening op, bijna niemand heeft een probleem met mij.’ Nadat ik de zaak in 1996 overnam maakte ik me wel wat zorgen, het zijn toch invloedrijke mensen.’ De poging om Sa mogelijkerwijs weg te krijgen is volgens hem tot mislukken gedoemd. ‘Deze cafetaria zit hier al sinds 1974, alle vergunningen zijn perfect in orde.’

De vestigingsplaats heeft als voordeel dat regelmatig bekende Nederlanders een frietje komen eten. ‘Ook klanten van de modezaak hier tegenover, als Vanessa daar kleding heeft gekocht komt ze bij mij een portie frites halen’, vertelt Sa niet zonder trots.‘ Ook Ruud Gullit komt aan als hij in Den Haag is, dat trok nog wel een wat publiek als hij hier op straat stond te eten. Ik bedien hier eigenlijk alle soorten klanten. Van daklozen die een extra schep frites krijgen, tot beroemdheden aan toe.’ Kroonprins Willem Alexander woont vlak om de hoek bij de cafetaria, en loopt regelmatig door het straatje. ‘Hij is nog nooit bij mij geweest. Ik hoop dat hij een keer met Maxima mijn patat frites komt proeven.’

Reageer op dit artikel