artikel

China promoot ‘bizarre snacks’ tijdens Spelen

Fastfood

Het Chinese bureau voor toerisme gaat tijdens de Olympische Spelen bijzondere snacks die de Chinese keuken biedt, aanprijzen.

China promoot ‘bizarre snacks’ tijdens Spelen

De Spelen zijn volgens het bureau de ideale gelegenheid om Westerlingen met de bizarre Chinese snacks kennis te laten maken en de culturele brug tussen Oost en West te overschrijden, en wat helpt daar beter bij dan eten? Ook al zijn het dan zeepaardjes en hondenhersens.

Een Kantonees gezegde beweert dat Chinezen ‘alles eten wat vliegt, behalve vliegtuigen; alles wat vier poten heeft, behalve tafels; en alles wat onder water zwemt, behalve onderzeeërs’. En de Olympische bezoekers zouden dat op Pekings fastfoodmarkt ook eens moeten proberen.

Die markt bevindt zich op Wangfujing Snack Street, waar het ene etenskraampje naast het andere staat. Uitgestald op schalen en pruttelend in grote panen is alles wat denkbaar maar enigszins eetbaar is te vinden – en meer.

Van geitenlongen met rode paprika en gefrituurde mussen tot zeepaardjes op een spies, gebakken schorpioen en leguanenstaart, de Chinezen eten het allemaal als snack.

Hongersnood

‘Hoewel de meeste Westerlingen dingen die in China gegeten worden als onsmakelijk betitelen, zouden ze niet bij voorbaat hun neus op moeten halen, maar er open voor staan en de culturele verschillen moeten overbruggen’, aldus het toerismebureau.

China heeft heel veel monden te voeden, en kende in het verleden grote hongersnoden. De laatst nog in de jaren zestig tijdens Mao’s Grote Sprong Voorwaarts, waarbij tientallen miljoenen Chinezen omkwamen van de honger. Wat nu als delicatesse gegeten wordt, was toen bittere noodzaak.

Het toerismebureau moedigt de half miljoen bezoekers die bij de Spelen worden verwacht aan de markt te bezoeken en de vreemde gerechten te proeven, meldt Daily Mail.

Hondenvlees

Het bestuur van Peking heeft wel de 150 officiële Olympische restaurants verboden tijdens het evenement hondenvlees op de kaart te zetten, omdat dat door veel bezoekers als misdadig wordt gezien.

Chinese chefs benadrukken echter dat de honden wiens vlees gegeten wordt geen huisdieren waren, maar voor consumptie gefokt worden, net als dat in het Westen met koeien, varkens en kippen gebeurt.

Hondenvlees komt overigens alleen voor in de Koreaanse en Chinese Schezuankeuken, de gemiddelde Chinees zal het ook nooit eten. Het doorsnee menu bestaat uit granen, groenten en varkensvlees of vis, maar er is bijna niets dat in China niet een potentieel ingrediënt kan zijn.

Reageer op dit artikel