artikel

Cafetaria Gasseling wint titel ´Leerbedrijf van het Jaar´

Fastfood

´Dit is een kroontje op het werk dat je niet kunt kopen.´ Zo luidde de eerste reactie van André Gasseling toen hij hoorde dat zijn cafetaria was uitgeroepen tot Leerbedrijf van het Jaar 2001 in de sector Fastfood/Café/Bar/Discotheek. De bekendmaking en prijsuitreiking vonden woensdagavond 10 januari plaats tijdens een feestelijke rondvaart door het Amsterdamse havengebied. Nog voordat de boot voor anker ging, sprak Snackkoerier met de meester en zijn huidige leerling.

Gasterij Gasseling heet zijn in het Achterhoekse Wehl gevestigde bedrijf. Sinds 1975 voert André Gasseling er de scepter. En al voor het elfde achtereenvolgende jaar heeft hij van juni tot juni 32 uur per week een leerling onder zijn hoede. ´De laatste jaren lopen studenten van de Middelbare Hotelschool in Wageningen bij mij stage´, vertelt de 44-jarige cafetariahouder. ´Zij volgen daar de opleiding tot Uitvoerend Horeca Ondernemer. De stagiaires die ik tijdens hun derde jaar in mijn zaak krijg, zijn een jaar of 19, 20 oud en meestal ontzettend gemotiveerd. Ze hebben heel bewust voor de opleiding gekozen. Ik doe de begeleiding dan ook graag. Voor de tijd die ik er insteek, krijg ik een hoop terug.´
Wim Slotboom, regionaal consulent van het Landelijk Orgaan Beroeps Onderwijs Horeca Toerisme Voeding (LOB HTV), droeg André Gasseling afgelopen najaar voor als titelkandidaat. Hij was onder de indruk van de betrokkenheid die de Achterhoekse cafetariahouder al vele jaren bij zijn stagiaires toont. De lof die de jury, bestaande uit sociale partners in de horeca, directieleden van de Leerbedrijven van vorig jaar en vertegenwoordigers van SVH en het LOB HTV, Gasseling toezwaait, liegt er evenmin om. De horecaondernemer wordt geprezen om zijn duidelijke visie ten aanzien van opleidingen in de horeca. Vooral de wijze waarop Gasseling zijn leerlingen initiatieven laat nemen en ze opleidt tot zelfstandige cafetariamedewerkers, gooit in de beoordeling hoge ogen.

Praktijkkennis´
Ik vind kennisoverdracht erg belangrijk´, verklaart André Gasseling zijn inzet. ´Vanuit mijn jarenlange praktijkkennis kan ik de jongelui het nodige bijbrengen. Ervaring is sterker dan theorie. Ik houd ze niet alleen aan het handje. Met carnaval of tijdens een braderie laat ik ze zelf acties verzinnen en uitproberen. Je geeft de leerlingen en hun werk zo een bepaalde waarde. En gaat het mis, dan gaat het mis. Ingrijpen kan altijd en van foutjes leren ze alleen maar.´ Volgens Gasseling staan de horecastudenten in de rij om bij hem een jaar stage te mogen lopen. ´Ze kennen mij van de informatieavonden die de Wageningse Middelbare Hotelschool jaarlijks houdt. Ik word daar vaak uitgenodigd om een praatje over het vak te verzorgen. Bovendien leent mijn bedrijf zich goed voor het opdoen van praktijkervaring. We zijn niet te groot en niet te gecompliceerd.´ De winnaar van de titel ‘Leerbedrijf van het Jaar 2001’ noemt zichzelf in de begeleiding streng, maar consequent. ´De stagiaires moeten zich aan de regels houden, zowel die van mij als die van de school. Zo niet, dan heeft-ie een probleem. Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat een leerling op school geen tentamen mocht doen. Hij bleek nooit naar de lessen te gaan. Ik heb hem meteen weggestuurd. Gelukkig bleef het bij die ene keer.´

Dit jaar loopt Bart Stokman stage in Gasterij Gasseling. De 20-jarige UHO-student is niet alleen trots, maar vindt het ook verdiend dat ´zijn´ leerbedrijf tot beste van het jaar is uitgeroepen. ´André draagt veel praktijkkennis over. Hij steekt echt tijd in je en geeft je alle aandacht. André geeft mij de kans me te ontplooien en laat mij van alles zelf ondervinden. Als hij weg is, geeft hij mij in de cafetaria de verantwoordelijkheid. Daar blijkt vertrouwen uit. Ja, we kunnen goed met elkaar opschieten. Soms kan hij uit z´n slof schieten. Maar dan heeft het wel een reden.´ Gevraagd naar zijn toekomstplannen in het vak, verklapt Bart een geheimpje: ´Ik weet niet of ik het mag zeggen, maar het is de bedoeling dat ik na mijn studie met André een broodjeszaak ga beginnen. Hij moet het iets rustiger aandoen en ziet mij als zijn toekomstige compagnon. Dat lijkt me echt te gek!´

Reageer op dit artikel