nieuws

Kwaliteitskoffie in de cafetaria: 4 tips

Dranken 33

Vers, duurzaam en ambachtelijk voeren vaker de boventoon in het assortiment van cafetaria’s. Verdient de koffie dan ook een upgrade? Hoe pak je dat dan aan? Vier tips van ’s lands de beste koffiemaker.

Kwaliteitskoffie in de cafetaria: 4 tips
Barista Joke Roodenrijs van Koemans Snacks & Broodjes in Den Haag.(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Den Haag / Koemans Snack en Broodjes / Koffie / Barista

Gerben Engelkes is eigenaar van espressobar Black & Bloom in Groningen en winnaar van de Koffie Top 100 van 2016.

1.Kies de machine

‘Heb je echt een luxe fast casual-restaurant, dan kun je kiezen voor een espressomachine met een aparte koffiemolen. Heb je een ‘gewone’ snackbar, dan kun je eventueel beginnen met een volautomaat. ‘Je hoeft niet altijd te beginnen met ingewikkelde machines of koffiemolens. Probeer het eerst uit met een kleiner apparaat.’

2.Kies de koffie

‘Weet goed wat je verkoopt. Je hoeft niet exact te weten welke boer de bonen heeft geplukt, maar weet op z’n minst zelf hoe de koffie smaakt en wat je ermee kan. In de cafetaria kan koffie een goed serviceproduct zijn, maar kies dan wel voor kwaliteit.’

3.Kies het servies

‘Je kan kiezen voor een mooi servies in plaats van plastic of kartonnen bekertjes. Mensen voelen zich daardoor meer welkom en de smaak komt beter tot z’n recht. Het hoeft geen duur servies te zijn.’

4.Wel of niet iets erbij?

‘Een koekje erbij mag best. Kies dan wel voor een goede toevoeging.’

Lees meer over de mogelijkheden van koffie in de cafetariabranche in de eerstvolgende editie van Snackkoerier, met onder meer Koemans Snacks & Broodjes in Den Haag, waar een medewerker een barista-cursus heeft gevolgd en koffie goed is voor 10 procent van de omzet.

Reageer op dit artikel