nieuws

Starbucks betaalt 2,76 miljard dollar in conflict met Kraft

Dranken

Koffieketen Starbucks moet 2,76 miljard dollar betalen aan Mondelez (voorheen Kraft) in het geschil dat de koffieketen had over de levering van koffie aan supermarkten. Starbucks zegde eenzijdig een daartoe contract op.

Starbucks betaalt 2,76 miljard dollar in conflict met Kraft

Het conflict startte in 2010 en liep op in 2011 toen Starbucks af wilde van een distributiecontract met Kraft (nu rechtsopvolger Mondelez) over de levering van koffie aan supermarkten. In 2011 beëindigde de  keten eenzijdig de overeenkomst die tot 2014 doorliep. In een arbitragezaak is nu bepaald dat Starbucks 2,23 miljard dollar aan schadevergoeding moet betalen en 527 miljoen aan rente en advocaatkosten. Hoewel Starbucks het niet eens is met de uitkomst zal de keten toch moeten betalen. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

Kraft leverde sinds 1998 koffie van de keten aan supermarkten maar in 2010 wilde Howard Schultz, CEO en oprichter van Starbucks,  af van de overeenkomst die tot 2014 doorliep. Starbucks beschuldigde Kraft van mismanagement en contractbreuk. Kraft ontkende en wilde compensatie voor de gederfde omzet van 500 miljoen dollar per jaar. Het bedrijf stelde onder meer dat het de omzet van 50 miljoen had opgeschroefd naar 500 miljoen dollar en dat van contractbreuk en mismanagement geen sprake was.

Starbucks heeft vanwege de boete voor het laatste kwartaal de winstverwachting bijgesteld. De keten verwacht voor het vierde kwartaal van dit jaar nu een verlies van 2,115 miljard dollar.

Ondanks de hoge boete zegt COO (financieel directeur) Troy Alstead dat Starbucks de juiste beslissing heeft genomen door het contract eenzijdig te beëindigen en de koffieverkoop in supermarkten in eigen hand te nemen.

Reageer op dit artikel