nieuws

Starbucks ondanks belastingbetaling weer onder vuur

Dranken

Ondanks dat koffieketen Starbucks vorige week 5 miljoen pond overmaakte naar de Britse belastingdienst blijft het bedrijf onder vuur liggen van media die de belastingmoraal van het bedrijf aan de kaak stellen.

Starbucks ondanks belastingbetaling weer onder vuur

Starbucks maakte vorige week 5 miljoen pond (ruim €6,2 miljoen) over naar de Britse belastingdienst. Het bedrijf zegde toe, na alle recente oproer rondom belastingontwijking via onder meer Nederland, de komende twee jaar in totaal 20 miljoen pond belasting te gaan betalen. Zelfs als het daartoe niet verplicht is.

Ondanks dit vertoon van goede wil ligt de keten nu weer onder vuur vanwege de jaarcijfers over 2012. Hoewel de koffieketen met 4 procent de grootste omzetstijging van de laatste vijf jaar behaalde, betaalt het over 2012 geen cent, want er wordt op een omzet van 413,4 miljoen een deels papieren verlies geleden van 30,4 miljoen pond.

Starbucks wijt het verlies aan te dure vestigingen die te  weinig omzet maken, en zegt die te gaan saneren.  Maar het verlies is voor een belangrijk deel ook te wijten aan een van de belastingconstructies die via Nederland loopt. Starbucks in Groot-Brittannië betaalde vorig boekjaar 26,5 miljoen pond aan royaltys (voor het mogen gebruiken van de naam) en 1,8 miljoen pond op rente van leningen die zijn verleend door zusterbedrijven. Die bedragen staan uiteraard als kosten in de boeken voor een totaal dat bijna goed is voor het complete verlies. Bovendien betaalde de Britse vestigingen een opslag van zeker 20  procent op de inkoopprijs van de koffie. Dat geld ging naar Zwitserland. De koffieketen heeft wel aangegeven de royaltys en dergelijke niet ook als  aftrekpost te gaan gebruiken.

Daarnaast schiet het de media in het verkeerde keelgat dat de slarissen en bonussen van de directie meer dan verdubbelden, in sommige gevallen tot boven 1 miljoen pond.

Gedurende de 14 jaar dat Starbucks in Engeland actief is betaalde het bedrijf slechts een luttele 8,4 miljoen pond belasting terwijl in die jaren meer dan 3 miljard pond omzet is gemaakt.

Reageer op dit artikel