nieuws

New York wil verbod op grote frisdrank

Dranken

In de strijd tegen obesitas wil burgemeester Bloomberg van New York de verkoop verbieden van grote porties (bekers, flessen) cola en andere suikerhoudende frisdranken in horecabedrijven. De afdeling New York van de National Restaurant Association, de Amerikaanse KHN, zegt de maatregel uit alle macht te zullen bestrijden.

New York wil verbod op grote frisdrank

Bloomberg wil in de strijd tegen overgewicht een verbod op grote porties frisdrank. Tijdens een presentatie liet hij door middel van suikerzakjes en klontjes zien hoeveel suiker er in de grote bekers zit.  Die zijn de afgelopen decennia bij fastservicebedrijven gegroeid van ongeveer een kwart liter naar meer dan een liter.
De burgemeester stelt voor dat de maximale portiegrootte van frisdrank terug wordt gebracht naar ongeveer 0,45 liter. De maatregel geldt niet voor de suikervrije light-varianten, vruchtensappen en melk. Als het voorstel wordt aangenomen is  dat het eerste in deze soort in Amerika.

Amerikaanse KHN is tegen

De afdeling New York van de National Restaurant Association is mordicus tegen de maatregel. Woordvoerder Andrew Moesel zegt op de website van  het Amerikaanse vakblad Nations Restaurant News dat de maatregel ‘te ver gaat’ en dat het publiek hem ook niet zal willen. Daarnaast verwijt hij New  York al eerder maatregelen te hebben genomen die restauranteigenaren frustreren en belemmeren. Zo is het onder Bloomberg verplicht geworden calorieën op menuborden te melden, zijn transvetten uitgebannen en is er een systeem gekomen waarbij hygiënecontroles openbaar zijn.

Reageer op dit artikel