nieuws

Museumexpo 125 jaar Coca Cola

Dranken

Coca Cola viert dit jaar ook in Nederland het 125-jarig bestaan. Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn toont vanaf 17 april de historie van het beroemdste frisdrankmerk ter wereld.

Museumexpo 125 jaar Coca Cola

De historie van ‘s werelds grootste merk wordt verteld aan de hand van een compleet ‘Coca-Cola museum’. De reclamehistorie, het mysterie rond het geheime recept, de impact wereldwijd; alles komt aan bod.

Honderden Coca Cola-objecten

Teksten, foto’s, advertenties, commercials, honderden originele Coca-Cola objecten als koelkasten, flesjes, blikjes, affiches, dienbladen, glazen vertellen de historie van het bekendste merk wereldwijd. In een filmzaal worden historische films vertoond, displays geven een beeld van het bottelen van de bekende flesjes, blikken en emaile borden tonen de mooiste reclame-uitingen. Zelfs het MuseumCafé en de MuseumShop van het Museum van de Twintigste Eeuw zijn deze zomer helemaal in Coke-sfeer.

Frisdrank bedacht door apotheker

Het verhaal van Coca-Cola begint op 8 mei 1886. Apotheker dr. John Pemberton creëerde in zijn werkplaats de eerste partij van wat later de meest verfrissende drank ter wereld zou worden: Coca-Cola; een nieuwe drank, een wonderfrisdrank die tegelijk verkwikkend en verfrissend is. Pemberton ging met een vaatje Coca-Cola-siroop naar Jacob’s apotheek in Atlanta. Daar werd het vermengd met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf cent per glas verkocht. De geheime formule wordt tot op de dag van vandaag bewaard in een bankkluis in Atlanta.

Pas na 13 jaar ook in flesje

Pas in 1899, toen Coca-Cola al dertien jaar in sodafountains werd gedronken, kregen twee juristen het recht Coca-Cola te gaan bottelen. Het Coca-Cola flesje was geboren. Jaren later, tijdens de Olympische Spelen van 1928, kwam Coca-Cola voor het eerst naar Nederland. Het eerste verkooppunt was een kraampje op het terrein van het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Voor meer informatie over museum en expositie: www.museumhoorn.nl

Reageer op dit artikel