nieuws

‘Portiegrootte sluipmoordenaar bij vetzucht

Dranken

Portiegrootte is hét onderschatte fenomeen in de strijd tegen vetzucht. Iedereen is gefocust op wat hij eet en let daarbij nauwelijks op de hoeveelheid. De porties worden steeds groter, zeker als je kijkt naar een energierijk product als fastfood.

‘Portiegrootte sluipmoordenaar bij vetzucht

Dat zegt dr. Ingrid Steenhuis in Trouw. Steenhuis is onderzoekster bij het Instituut voor gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

‘De porties worden steeds groter, zeker als je kijkt naar energierijke producten als chocoladerepen, frisdranken en fastfood. Uit onderzoek blijkt dat mensen die verleidingen niet kunnen weerstaan. Als ze meer krijgen voorgeschoteld eten ze meer’, concludeert Steenhuis.

Nederlanders nemen dagelijks vijftig kilocalorieën te veel in. Dit betekent dat Nederlanders elk jaar een halve kilo zwaarder worden. Daarmee halen we een sluipmoordenaar in huis, zeggen onderzoekers.

Naast fastfood is portiegrootte ook aan de orde in cafés. Heineken schroefde de inhoud van een vaasje op van 33 cl naar 35 cl. Ook kartonnen bekers, die veelal worden gebruikt bij evenementen, zijn veelal toegenomen van 25 cl naar 30 cl.

Voedingscentrum-woordvoerster Patricia Schutte erkent het gevaar van portiegrootte. ‘Mensen hebben geen idee dat ze zo veel binnen krijgen met één portie’, aldus Schutte die aangeeft dat een flesje cola de laatste jaren steeds groter is geworden.

Reageer op dit artikel