nieuws

Frisdrankfabrikanten laken studie overgewicht

Dranken

Er klopt niets van een recente Amerikaanse studie waarin frisdranken als veroorzaker van overgewicht worden aangewezen. Dat zeggen de Nederlandse (NFI) en Amerikaanse verenigingen van frisdrankproducenten.

Frisdrankfabrikanten laken studie overgewicht

De studie die in het Amercan Journal of Clinical Nutrition wordt besproken laat volgens de frisdrankfabrikanten andere studies met andere conclusies buiten beschouwing.

Er wordt volgens de NFI bijvoorbeeld aan voorbijgegaan dat overgewicht een complex probleem is dat niet aan één product- in dit geval frisdranken- is te wijten.

De NFI stelt dat in Nederland deskundigen en instanties het er over eens zijn dat overgewicht ontstaat doordat mensen stelselmatig meer eten en drinken dan ze nodig hebben voor een goede energiehuishouding. Dat effect wordt versterkt doordat ze te weinig bewegen.

De NFI zegt dat fabrikanten ruimschoots hun verantwoordelijkheid nemen als het om overgewicht gaat. Zo is het aanbod en de variatie van frisdranken in automaten verruimd, zijn promotieacties op scholen afgeschaft en worden sportprogramma’s gesponsord.

Bovendien worden lightfrisdranken gepromoot die nauwelijks calorieën bevatten, aldus de NFI.

Reageer op dit artikel