blog

Vitaminwater, gewoon een frisdrank met suiker

Dranken

Het smaakwatertje met toegevoegde vitamines dat Coca Cola in Amerika onder de naam Vitaminwater op de markt brengt is niet zo gezond als de consument mogelijk denkt. Een rechter acht een klacht over reclame voor de frisdrank gegrond en een rechtzaak volgt.

Vitaminwater, gewoon een frisdrank met suiker

Het bedrijf is verleden jaar aangeklaagd door consumentenorganisatie Center for Science in the Public Interest. Die claimen dat Vitaminwater ten onrechte als een gezond drankje wordt neergezet in reclame en marketing. Na anderhalf jaar van soebatten heeft een Amerikaanse rechter in een uitspraak nu bepaald dat de klacht van CSPI gegrond is en dat er inderdaad een rechtzaak komt.

Coca Cola betwist dat de reclame en marketing misleidend zijn en zegt dat het vitaminewatertje (met toegevoegde suiker en kunstmatige vitaminen) eigenlijk een frisdrank is én dat de consument op de ingrediëntendeclaratie kan zien dat het net zoals de meeste frisdranken suiker bevat (twee glazen zorgen voor bijna net zoveel calorieën als een glas cola).

Gelijksoortige klacht in Nederland afgewezen

Zelf dacht ik ook dat je het vergelijkbare, in Nederland door Sourcy (onder meer bottelaar van Pepsi) op de markt gebrachte Vitaminwater, straffeloos kunt drinken. Niet dat ik dat doe of deed (ik vind het niet lekker) maar ik vermoed dat toch heel wat consumenten door de naam, de uitstraling en het Ik Kies Bewust logo (het is binnen het segment frisdranken ‘een betere keus’ omdat het minder suiker bevat) op het verkeerde been zijn en worden gezet. Een klacht daarover is overigens verleden jaar door de Reclame Code Commissie afgewezen. (uitspraak) Ik ben benieuwd hoe ze er in Amerika over denken en of de uitspraak daar anders zal luiden.

Reageer op dit artikel