nieuws

Cafetaria Top 100 2014-winnaar heeft tips voor opvolger

Cafetaria Top 100

Kim en Edwin van Es van Bon Appetit in Rijsbergen profiteerden het hele jaar door volop van het feit hij vorig jaar Cafetaria van het Jaar was in de Cafetaria Top 100. Het liep op alle fronten op rolletjes. Edwin heeft een advies aan zijn opvolger, Jan Willems van Alida’s Smulpaleis: ‘Bereid je goed voor op alle aandacht die op je afkomt.’

Cafetaria Top 100 2014-winnaar heeft tips voor opvolger

Dit jaar mocht ‘ie niet meedoen. Winnaars zijn van volgende deelname uitgesloten en nemen plaats in de eregalerij. Maar samen met partner Kim heeft Edwin het hele jaar door volop genoten van wat de winst hem in 2014 – 2015 bracht. ‘Om te beginnen werd de omzet nog beter. Niet spectaculair, want we zitten al jaren in de top. Maar toch.’ De winst zat ‘m voor Van Es vooral in andere aspecten.

‘Noem het de roem. De eer. Ineens sta je met je zaak op een voetstuk. Zelf waren we als IJssalon van het Jaar als iets gewend. Maar het is vooral kicken voor m’n crew, de ploeg met mensen om ons heen. Ook voor hen is het goud. Zij horen bij de top van Nederland. Dat voelt als een enorme erkenning.’

Friettent

‘Weet je. Ik blijf een echte friettent. We hebben geen bediening. Het blijft fastservice. De hoofdmoot is mijn friet. Mijn snacks. Je moet goed eten krijgen, zo snel mogelijk, en het moet lekker zijn. Zodra je de deur uitloopt met een wow-effect. Dat ben je goed bezig. Nou, dat we daarin zijn geslaagd, bewees die eerste plek’.

‘Het inleggeld was de investering meer dan waard. Ik ken de discussie die daarover wordt gevoerd. Voor sommige ondernemers is dat bedrag blijkbaar een probleem, Maar het gaat erom wat je ervoor terug krijgt. Kijk, ik laat uit mezelf al om de zes weken een mysteryguest m’n eigen zaak bezoeken. Dat houdt ons scherp. Dat daagt uit om elke dag een topprestatie neer te zetten. Kijk wat je terugkrijgt voor dat inschrijfgeld. Mysteryjury, vakjury, een uitvoering rapport en misschien een plekkie in die Top 100. Nou. Wat wil je voor dat geld nog meer?

Kritisch
Toch is het niet louter gejuich bij Van Es. ‘Nou, in zoverre. Ik heb nog wel een tip voor mijn opvolgers. Zorg dat je goed voorbereidt op alles wat na de winst op je afkomst. Als IJssalon van het Jaar was ik al iets gewend. Ik schrik er niet zo snel meer van. Een praatje voor de krant, radio of zelfs televisie. Het maakt veel los, die winst. Ik kan me voorstellen dat niet elke cafetariahouder daar zomaar goed mee om kan gaan. Ieder z’n talent natuurlijk. Dus vanuit de organisatie van die Top 100 had ik het wel op prijs gesteld wanneer er in het na-traject sprake was geweest van begeleiding. En ik nodig mijn opvolgers van harte uit om met mij te komen praten, wanneer ze meer willen weten over dat hele mediaspektakel.’

Goede tip!
Snackkoerier neemt met de winnaar van 2015 contact op om eventuele mediabegeleiding te bespreken.

Reageer op dit artikel