artikel

Cafetaria Top 100 2018 nr. 2: Eetsalon Menzing, Haaksbergen

Cafetaria Top 100 1444

Cafetaria Top 100 2018 nr. 2: Eetsalon Menzing, Haaksbergen
Foto: Koos Groenewold

Power couple Toyna en Dennis Menzing maken een geweldig statement met de tweede plek in de Cafetaria Top 100 én de winst in de provincie Overijssel. Het is hun hoogste notering tot nu toe. Met de laatste verbouwing is Eetsalon Menzing cafetaria in Haaksbergen een echte grootmacht geworden, waar de rest zich aan zal moeten meten.

Eetsalon Menzing in Haaksbergen is een bedrijf met energie, klasse, snelheid en souplesse. Zeker met het Ferrari-rood dat overal in het interieur en in de keuken terugkomt (inclusief de snijmachine), is de vergelijking met het Italiaanse automerk snel gemaakt. De nieuwe bakwand, met veertien mandjes, is de krachtige motor die de cafetaria sinds januari een enorme boost geeft en de werkprocessen soepeler doet verlopen.

Italiaanse stijl

Het interieur, ontwikkeld in samenwerking met De Leeuw Interieurbouw, heeft veel verschillende elementen die samen één stijl vormen. Ook de zebrano afwerking van het hout in de keuken en in het eethuis is een knipoog naar Italië, waar Toyna en Dennis Menzing veel inspiratie opdoen. Zwart is ook duidelijk aanwezig – in onder meer de stoelen, de stellages in de keuken en de bedrijfskleding – en steekt prachtig af tegen het lichte hout en het rood.

Foto: Koos Groenewold

Wat de hoofdjury ook opvalt, is dat de naam Menzing overal op subtiele wijze terugkomt, zoals op de houten kistjes op de tafels voor de menukaart en de peper- en zoutvaatjes en de stickers die op de cateringbestelling worden geplakt. ‘Heel sterk’, zo oordeelt de jury.

Eyecatcher

De gehele keuken is sinds januari groter, met het werkeiland als eyecatcher. In het zicht van de gasten worden hier verse garnituren en salades bereid. De keuken is open en goed zichtbaar, wat zorgt voor extra beleving en vertrouwen bij de gast. En omdat de keuken ook in de stijl van het bedrijf is ingericht, is het een plezier om ernaar te kijken. Dat geldt ook voor de digitale schermen met bewegende beelden boven de bakwand. Het brengt meer dynamiek in de zaak.

Foto: Koos Groenewold

Het moet heerlijk zijn om in zo’n omgeving te werken, en dat is te zien aan de ondernemers en het team. Er is veel meer ruimte achter de balie en zeker de grotere bakwand heeft meer rust en overzicht gebracht. Het werkeiland is nu groot genoeg voor vier medewerkers. Het feit dat ze werken in een mooie zaak, geeft energie. Dat zijn arbeidsvitaminen waarin de ondernemers veel investeren.

Maar ook achter de schermen zijn de faciliteiten voor het team uitstekend. Bovendien wordt ook deze kant van de zaak perfect onderhouden. Niet alleen de mise- en-placekeuken en het magazijn bieden volop ruimte, dat geldt ook voor de personeelsruimte. Het is er goed vertoeven tijdens de pauzes.

Dat Eetsalon Menzing een fijne werkplek biedt en populair is in de omgeving, blijkt wel uit het feit dat de ondernemers nooit problemen hebben met het vinden van personeel. ‘Bij ons krijg je geen afwasbaantje als je begint’, zegt Toyna Menzing. ‘We zetten je meteen bij de broodjes en je leert alles over onze producten en hoe we ze serveren. Je leert ook hoe je met de hectiek moet omgaan. Je wordt dus een beetje voor de leeuwen gegooid.’

Foto: Koos Groenewold

Ervaring

Duidelijk is dat de zaak wordt gerund door een ondernemerspaar dat een enorme brok aan ervaring bezit. Dennis (45) heeft een culinaire opleiding genoten en Toyna (43) studeerde facility management. Het bedrijf is door de ouders van Dennis opgezet in 1974 en hij ging er in 1994 werken. Toyna volgde in 1996.

Sinds 2004 zijn ze de eigenaren van de eetsalon aan de Eibergsestraat in het centrum van het dorp. Hun grootste kwaliteit: Twentse nuchterheid in combinatie met passie voor het vak. Dennis is de werker op de vloer en het creatieve brein. Hij maakt sinds 1996 zelf ijs in de zaak. Dat leidde er in 2010 uiteindelijk toe dat hun IJssalon Menotti een aparte zaak werd, naast de cafetaria.

Toyna is de drijvende kracht achter de schermen, de planner die zorgt dat de administratie klopt en de verjaardagen niet worden vergeten. Daarbij hoort ook de planning van hun cateringtak, Broodjesmenzing.nl.

Foto: Koos Groenewold

Voorloper

De concurrentie in Haaksbergen is niet mals. Er zijn nog zeven frietzaken te vinden in het dorp. Maar Eetsalon Menzing onderscheidt zich duidelijk, zegt Dennis. ‘Onze entourage is een stuk fijner’, zegt hij. ‘Je kunt comfortabel zitten en in een korte tijd een lekkere maaltijd eten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien hebben we een fantastisch team en werken met mooie producten.’

In het oosten van het land komen de ontwikkelingen doorgaans misschien iets later op gang, maar Eetsalon Menzing is een voorloper die de lat heel hoog legt. Dit is een cafetaria met niveau, maar waar zowel de burgemeester als de bouwvakker over de vloer komt.

Eetsalon Menzing doet al sinds de eerste editie mee de Cafetaria Top 100, met de derde plek in 2001 als hoogtepunt tot nu toe. Dit jaar laten de ondernemers en hun vakkundige team pas echt zien waartoe ze in staat zijn, en daar hoeft het zeker niet bij te blijven.

Foto: Koos Groenewold

Eetsalon Menzing
Eibergsestraat 23
Haaksbergen
Eetsalonmenzing.nl

Bekijk hier de complete ranglijst

Reageer op dit artikel