artikel

Cafetaria Top 100 2018 nr. 1: Restaria ’t Luifeltje, Bergum

Cafetaria Top 100 3869

Cafetaria Top 100 2018 nr. 1: Restaria ’t Luifeltje, Bergum
Mede dankzij medewerker Greta Veenstra is Restaria ’t Luifeltje een topzaak. Foto: Koos Groenewold

Wat een plezier om hier als gast te verblijven. Alles klopt. Een modern en smaakvol interieur, een bruisende ambiance en een dynamisch team dat oprecht plezier uitstraalt. Wanneer het aanbod ook nog eens onderscheidend is en het gehele bedrijf brandschoon, kan de hoofdjury maar één conclusie trekken: Restaria ’t Luifeltje in Bergum is de winnaar van de Cafetaria Top 100 2018.

Dit is een zaak die indruk gaat maken, zo weet de voltallige hoofdjury op het moment dat de bus voorrijdt bij Restaria ’t Luifeltje in het Friese Bergum. De cafetaria is gevestigd in de winkelstraat van het dorp en heeft een echte centrumfunctie. Het terras is een grote lokker. Uitstekend onderhouden en ruim opgezet met twee grote parasols en zachtgele stoelkussens. De bijpassende planten en de twee oude olijfbomen aan weerskanten maken het geheel helemaal af.

Gelijk bij binnenkomst lachen twee aantrekkelijke dames je op een wandfoto tegemoet terwijl ze een ijsje eten. Loop je verder, kom je in een levendige zaak met licht houten meubilair en een speelse variatie aan lampen, modern en klassiek.

De glasplaat met kleureffecten die het afhaalgedeelte scheidt van het restaurant geeft de ruimte nog meer cachet. Dat geldt ook voor de grote spiegel bij de toiletten. Wie naar het herentoilet gaat, begeeft zich dankzij het bijzondere behang ineens midden in het bos. Dit is een modern en zeer goed ingericht bedrijf met overal leuke details.

Restaria 't Luifeltje

Foto: Koos Groenewold

De energie in deze cafetaria is aanstekelijk. De radio en twee televisieschermen staan aan. Vaak haalt dat het niveau van een cafetaria omlaag, maar gek genoeg past het perfect in deze zaak. Sterker nog, het draagt bij aan de levendige en laagdrempelige sfeer.

Efficiëntie en plezier

Ook het team maakt indruk. Het enthousiasme omschrijft de hoofdjury als ‘top’. Dat niet alleen. De efficiëntie waarmee ze hier te werk gaan, is een voorbeeld voor anderen. Er is goed nagedacht over het systeem en dat geeft rust. Het bestelproces loopt als een trein, zo merkt de jury op, zowel in het zitgedeelte als in de take-out. Er is geen stress, geen paniek, ook niet als het druk is. Dat is plezierig voor de gasten, maar ook voor het team is het fijn werken. En dat is te zien. Chapeau. De ondernemer, zijn zaak en zijn team overtreffen alle verwachtingen.


Al drie decennia een vaste waarde

Bauke van der Meer (54) is al 33 jaar cafetariaondernemer in Bergum, een dorp met 10.000 inwoners. Hij groeide op in de horeca; zijn vader was chef-kok en zijn moeder werkte in de bediening.

Op zijn 22e opende hij ’t Luifeltje in het pand waar voorheen een groenteboer zat. Daar is hij vandaag de dag nog steeds gevestigd. In 1994 kon hij de zaak uitbreiden door de ruimte van de bakkerij ernaast erbij te trekken.

Tien jaar geleden moest het pand plaatsmaken voor nieuwbouw. Van der Meer verhuisde voor anderhalf jaar naar een andere locatie. In die tijd was hij gedurende anderhalf jaar aangesloten bij Kwalitaria. Sinds december 2009 is ’t Luifeltje terug op de oude plek en onderdeel van een winkelcomplex met daarboven appartementen, waar Van der Meer samen met zijn vrouw Roseli woont.

Sinds april van dit jaar is de zaak aangesloten bij Restaria, de formule van Bidfood. De cafetaria heeft een vloeroppervlakte van zo’n 300 vierkante meter. Binnen zijn er ruim 60 zitplaatsen en op het terras zo’n 40. De zaak is vijf dagen in de week geopend. Van der Meer heeft vijftien medewerkers in dienst. In 2014 en 2015 schopte ’t Luifeltje het al tot Provinciewinnaar in de Cafetaria Top 100.


Rust en reinheid

Wie Bauke van der Meer een beetje kent, weet dat de cafetaria een afspiegeling is van hem. Het is zijn karakter en energie die de zaak vormen. De Fries in hem zorgt voor een solide basis van rust, reinheid en regelmaat. De cafetaria is om door een ringetje te halen, zowel voor als achter is het brandschoon. Hij is een perfectionist, een man van de details. Alle tafels en stoelen moeten recht staan, en alle menukaarten in de zaak op één lijn. Het zal niemand verbazen dat hij elke dag keihard werkt.

Restaria 't Luifeltje

Foto: Koos Groenewold

Perfecte gastheer

Wat Van der Meer uniek maakt, is dat zijn Hollandsche degelijkheid wordt vermengd met Zuid-Amerikaanse flair. Hij is getrouwd met een Braziliaanse en heeft ook het land en de cultuur in zijn armen gesloten. Daardoor is hij de perfecte gastheer, spontaan en ongedwongen. Een echte charmeur. Van der Meer heeft daarmee een stukje Brazilië naar Friesland gehaald, en dat maakt ’t Luifeltje echt uniek.

Zo’n bruisende zaak, daar moesten ze in Friesland wel even aan wennen, zegt Van der Meer. ‘Het is hier nog altijd ‘doe maar gewoon’. In het begin vonden mensen de drempel te hoog. Ze weten nu dat de prijs goed is, het eten lekker en de meiden super relaxed. Én ze spreken Fries. Daarom is het zo druk, het loopt de hele dag door.’

Hamburgerconcept

Al met al is het niet zo gek dat Restaria ’t Luifeltje de pilotstore is van de formule. Ook bij Bidfood zagen ze al snel dat ze een prachtig bedrijf binnen de gelederen hadden. ‘Ik heb de vrijheid om mijn eigen ding te doen’, zegt Van der Meer. ‘Zo wilde ik mijn eigen hamburgerconcept ontwikkelen. Ik ben aan de slag gegaan, bij de testen heb ik Hans van Ballegooijen (formulemanager, red.) betrokken, want de formule was op zoek naar een concept.’

Restaria 't Luifeltje

Lysanne Schuitemaker is volgens haar collega’s een echte kanjer. Foto: Koos Groenewold

Uitrol binnen Restaria

Het resultaat is een assortiment met Hereford burgers van 100 procent scharrelvlees op brioche buns. ’t Luifeltje heeft acht hamburgers op de kaart staan, waaronder de Italiaanse Burger met rucola en Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaten en truffelmayonaise, en de Baconburger met pulled pork, koolsalade en smokey BBQ-saus. Ook is er een Spicy Kipburger en een Vega Special Burger. ‘Ze vonden de burgers geweldig’, zegt Van der Meer. Ook de andere Restaria-ondernemers kunnen ervan profiteren, de formule rolt het concept in november landelijk uit.

Restaria 't Luifeltje

Foto: Koos Groenewold

Restaria ’t Luifeltje
Schoolstraat 9-13
Bergum
Restariahetluifeltje.nl

Bekijk hier de complete ranglijst

Reageer op dit artikel