artikel

Mark Coppes doet weer mee met de Cafetaria Top 100

Cafetaria Top 100 100

Wie volgt Eethuys De Lind in Oisterwijk op als winnaar van de Cafetaria Top 100? Mark Coppes stond al met drie zaken in de Cafetaria Top 100 en doet ook dit jaar weer gewoon mee.

Mark Coppes doet weer mee met de Cafetaria Top 100

Het is een gewild doel: een plek in de Cafetaria Top 100. Mark Coppes flikte het met drie zaken: Plaza Wassenburg, Plaza De Ketting en Plaza De Zuidert, allemaal in Emmeloord. ‘Meedoen aan de competitie is voor ons haast een automatisme. Het is leuk, het houdt je scherp en je kunt er iets van leren.’

Met drie zaken in de Cafetaria Top 100

Mark en Ilse Coppes kennen het klappen van de zweep. Al op jonge leeftijd kregen ze na een versnelde overname de leiding over Plaza Wassenburg in Emmeloord in handen. Een paar jaar later volgde met Plaza De Ketting hun tweede bedrijf, en in 2016 werd daar Plaza De Zuidert nog aan toegevoegd. Het stel runt dus drie zaken, en dat gaat ze goed af. ‘Het is een kwestie van ondernemen en organiseren. Dat is prachtig om te doen. Het was overigens geen uitgestippeld plan, het kwam zo op ons pad.’

Trots gevoel

De dertigers kijken ieder jaar uit naar de Cafetaria Top 100. Ze schrijven zich trouw in voor de competitie. Plaza Wassenburg was de afgelopen jaren iedere keer op de ranglijst terug te vinden, op één keer na. ‘We scoorden zelfs al eens een 15e plek, een prachtig resultaat’, zegt Mark. Met Plaza De Ketting behaalden de enthousiaste ondernemers ook al een notering. En vorig jaar eindigde Plaza De Zuidert zestien maanden na de heropening op de 48e plaats. ‘Zo snel, dat was best een verrassing. Het zorgde voor een trots gevoel.’ De ondernemer onderkent het belang van een plek in de Top 100. ‘Het geeft aan dat je tot de beste cafetaria’s van het land behoort, dat is niet niks. Je kunt je ermee onderscheiden. Het niveau is ieder jaar hoger. Het wordt dus steeds moeilijker om erin te komen.’ Hij merkt in de weken erna geen duidelijke omzetstijging. ‘Dat is, vermoed ik, alleen weggelegd voor de winnaar. Maar het leeft wel, je krijgt veel leuke reacties van klanten. Het is een positief praatstuk. We proberen het ook pr-matig te benutten door middel van een artikel in de krant en een banner voor de deur. Daardoor ben je toch weer even in beeld.’

Geen gekke dingen

Ook voor de Cafetaria Top 100 van dit jaar heeft de cafetariahouder zich ingeschreven. Deze keer met twee zaken, Plaza De Ketting ontbreekt. ‘De jury heeft de vorige keer laten weten dat het niet echt een cafetaria is. Daar kan ik me wel in vinden, het heeft meer het karakter van een luxe lunchroom waar ook friet en snacks worden geserveerd. Al zie je een bredere opzet wel bij meer zaken die soms toch hoge ogen gooien in de Top 100.’ Heeft hij zich nog een doel gesteld voor de komende editie? ‘Met een klassering op de lijst voor beide cafetaria’s zijn we dik tevreden. Wat wel extra zou tellen, is als je als provinciewinnaar uit de bus komt. Flevoland telt relatief veel topzaken, dat zou dus veel voor me betekenen.’
Is het mogelijk om je voor te bereiden op het jurybezoek? ‘Niet echt. We gaan echt geen gekke dingen doen, zoals verse sinaasappels op de toonbank of een kistje met aardappels in het zicht. Je moet altijd scherp zijn. Zeker met een buurtcafetaria kun je je geen twee missers veroorloven. Dan loop je het risico de klant kwijt te zijn. Je kunt nog wel even de puntjes op de i zetten. Opnieuw benadrukken dat bijverkoop en gastvriendelijkheid in orde moeten zijn.’ Al met al kijkt hij uit naar de competitie. ‘Natuurlijk, het spreekt aan. Ook de medewerkers hebben er zin in. Het is echt een teamprestatie. Verder haal je er zeker leerpunten uit: als de klant eenmaal zijn bestelling heeft doorgegeven, toch nog even snel een andere klusje afmaken, zoals de drankenkast bijvullen; dat mag niet gebeuren. De klant verdient de aandacht.’ 

top100

Schrijf je hier in voor de Cafetaria Top 100

 

Reageer op dit artikel