artikel

Cafetaria Top 100 2016-2017 nr.5: Plaza ’t Wapen van Stellendam, Stellendam

Cafetaria Top 100 80

Adriaan Breen en Jeroen Andernach van Plaza ’t Wapen van Stellendam zijn uiterst serieus met hun zaak bezig. En dat is te zien. Buiten- en binnenkant van de zaak zien er tiptop uit. Aan alle details is gedacht. De jury is dan ook lovend: ‘De gastvrijheid kan niet beter. Alles klopt hier gewoon.’ Jeroen Andernack en Adriaan Breen hebben hun zaak prima voor elkaar en staan stevig op plaats 5.

Cafetaria Top 100 2016-2017 nr.5: Plaza ’t Wapen van Stellendam, Stellendam

Van buitenaf is het bedrijf niet direct herkenbaar als cafetaria. Voor de zaak ligt een zeer fraai terras, dat ook dit jaar een prachtige notering had in de Misset Horeca Terras Top 100. ’t Wapen van Stellendam is een multifunctionele zaak (brasserie, restaurant, cafetaria, partycentrum) en biedt dan ook een breed pakket aan menu’s, concepten en arrangementen. Stevig geworteld in de omgeving moet de zaak het hebben van dorpsbewoners en verenigingen, maar is ook een pleisterplaats voor toeristen. Het bedrijf is in 1977 begonnen als dorpskroeg met hotel, later kwam het restaurant erbij. In 1986 werd het naastgelegen pand gekocht en werd een barbequerestaurant en een cafetaria gestart.

In 1991 kwamen het binnenterras en het magazijn erbij. In 2010 is er weer verbouwd en kwam er een grote keuken. Adriaan Breen runt de zaak al 39 jaar. Sinds 2011 heeft hij de hulp van Jeroen Andernach. Jeroen houdt zich vooral bezig met de techniek en de keuken. Jeroen is in 1989 als afwasser begonnen.

’t Wapen van Stellendam heeft de laatste jaren veel gedigitaliseerd, met name dankzij Jeroen. Een voorbeeld is het kassasysteem met keukenschermen (vijf stuks). ‘Dat levert veel rust en gemak op’, aldus Jeroen. ‘Er is meer snelheid in het bedrijf, er wordt efficiënter gewerkt. Geen papieren bonnen meer. Adriaan: ‘Vaak komen mensen die een dagje aan het fietsen zijn bij ons een kopje koffie drinken. Als ze dan snel geholpen worden, is de kans dat ze een tweede bestellen groter. Zeker als het personeel jong en fris is, interesse toont en het gesprek aangaat met gasten.’

Alles ziet er verzorgd uit, netjes, hygiënisch en gastvrij. Het personeel (29 man) is tussen de 16 en 22 jaar. Nieuw personeel wordt door vaste mensen opgeleid en begeleid. Er is een groepsapp waarop medewerkers alles delen, zo houden ze elkaar scherp. De grootste uitdaging volgens Adriaan: ‘De markt bijhouden of voorblijven. We willen doorgroeien en dingen blijven proberen.’ Adriaan gaat nog 4 of 5 jaar door, daarna moet Jeroen het bedrijf gaan leiden.

De mannen waren blij verrast met een notering in de top-5. ‘Onze doelstelling was de top-10. Vorig jaar zijn we op de zesde plek geëindigd.’ De jury vindt plek 5 dik verdiend. ‘Alles klopt hier gewoon, er wordt gewerkt met A-producten, veel producten komen uit eigen keuken. De communicatie, hygiëne, gastvrijheid, kwaliteit van de producten zijn puik in orde. Het is een voorbeeldzaak. De ondernemers laten ook zien dat je in een relatief kleine plaats een topomzet kunt halen.

Plaza ’t Wapen van Stellendam – Stellendam
Voorstraat 2
3251 BD Stellendam
Wapenvanstellendam.nl

Reageer op dit artikel