artikel

Cafetaria Top 100 2015-2016 nummer 1: Alida’s Smulpaleis, Roden

Cafetaria Top 100

Over de eigenaren van de nieuwe nummer 1 in de Cafetaria Top 100, Alida van Dellen en Jan Willems, is door de jaren heen al veel gezegd en geschreven. Bekende namen, dat zijn het. En waarom? Simpel. Jan en Alida leveren, samen met hun prachtige ploeg personeel, al vele jaren lang eerlijke kwaliteit eerlijk eten op uitzonderlijk niveau. Daarnaast blijven het nuchtere Drentenaren. Zonder opsmuk, theater of andere flauwekul. Een volledig terechte hoofdprijs.

Cafetaria Top 100 2015-2016 nummer 1: Alida’s Smulpaleis, Roden
Jan Willems en Alida van Dellen in hun zaak in 2015. Eerder dit jaar vernieuwden ze hun terras.

’Waar is Alida?’ Dat is de eerste vraag die de vakjury aan Jan Willems stelt, bij het bezoek dat de jury eind september aan het Smulpaleis brengt. Jan draait er een beetje omheen. Hoewel ze aanwezig is in de zaak, schuift naamgeefster Alida van Dellen, partner van Jan, niet bij het jurygesprek aan. Zenuwen’, vermoedt de jury. Want één ding is al jaren duidelijk: deze ondernemers willen dolgraag winnen.

Zacht vuurtje
Waar zie je dat nou nog? Zo’n grote, zware stalen pan, de hele dag op een heel zacht vuurtje, gevuld met zelfgedraaide ballen gehakt in jus. Het ontroert de jury bijna. Die pan met ballen symboliseert wat Alida’s is: een smulpaleis zonder gedoe en opsmuk. Een cafetaria zonder tierelantijntjes of toeters en bellen: ‘What you see is what you get.’ Jan en Alida liepen midden jaren negentig bijna letterlijk tegen de locatie aan. Het begon ooit met een ouderwetse Spijkstaal snackwagen. Sinds vier jaar kent Alida’s op dezelfde locatie een vast pand, dat volgend jaar flink op de schop gaat.

De jury
De jury is al jaren laaiend enthousiast over deze zaak en haar uitbaters. Voor het eerst levert dat de allerhoogste klassering op. De voortdurend aanhoudende topkwaliteit speelde bij de jury zeker een rol in haar eindoordeel. Maar er was meer. Perfect personeel. Strak in het cafetariapak. Zak heerlijke patat, gepresenteerd in een houten houder. Verrassend en leuk. Binnen en buiten weinig poespas. Overal oogt alles schoon en verzorgd. Het felle geel komt overal in terug, ook in het meubilair. De ramen zijn glanzend schoon en de prullenbakken zijn niet te vol. De balie, vitrine en tafels en stoelen zijn kraakhelder. Alida’s Smulpaleis is een pure cafetaria. Met ongekende kwaliteit en passie. Een onomstreden winnaar.

Alida’s Smulpaleis
Kanaalstraat 61
9301 LR Roden
www.alidassmulpaleis.nl

Reageer op dit artikel