nieuws

Nieuwe Horeca Vakbond trekt de stekker eruit

Bedrijfsvoering 310

Nieuwe Horeca Vakbond trekt de stekker eruit

De Nieuwe Horeca Vakbond stopt na twee jaar. De vakbond, ontstaan in 2017 uit onvrede onder horecamedewerkers, heft zichzelf op.

De drijvende kracht achter de Nieuwe Horeca Vakbond, Andries van den Berg, is afgelopen zomer overleden. De bond kampt met een gebrek aan bestuursleden en kreeg – tot grote onvrede van Van den Berg – ook geen voet aan de grond bij de cao-onderhandelingen. Niet in 2017 en ook dit jaar zit deze vakbond niet aan de onderhandelingstafel.

Andries van den Berg (59) was bijna 20 jaar vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten, werd later wethouder in Deventer en had de laatste jaren een eigen bedrijf dat vakbonden hielp: Vakbondswerk. Vanuit dit bedrijf hielp Van den Berg vakbonden, ondernemingsraden en groepen werknemers om daadwerkelijk invloed te krijgen.

De Nieuwe Horeca Vakbond

De oprichting van de nieuwe vakbond kwam voort uit een actie op Facebook: De nieuwe horeca cao. Horecawerknemers konden een brief ondertekenen. Ze drongen hiermee bij KHN aan op een cao (die er in van 2014 tot eind 2017 niet was). In 2018 werd wel weer een horeca-cao afgesloten door KHN en CNV. De protestbrief werd door dik 1400 mensen ondertekend.

Geen plek aan tafel

De Nieuwe Horeca Vakbond kreeg eind 2017 geen plaats aan de cao-onderhandelingstafel tussen KHN, CNV en toen ook nog de FNV. Andries van den Berg tekende hiertegen protest aan, maar dit werd afgewezen. KHN en CNV maakten uiteindelijk samen afspraken over de cao.


Reageer op dit artikel