nieuws

Subway: ‘Jonge franchisenemer kiest voor ons’

Bedrijfsvoering 304

Subway: ‘Jonge franchisenemer kiest voor ons’

Subway Nederland verbindt steeds meer jonge franchisenemers aan zich, zo laat de keten zelf weten. De formule blijft nieuwe restaurants openen en is voor 2020 op zoek naar twintig nieuwe franchisenemers.

Van de 119 franchisenemers in Nederland is twintig procent jonger dan 35 jaar. Onder deze jonge groep zijn diverse multi-owners: eigenaren van meer dan een Subway-vestiging. De jongste restauranteigenaar is 26. De keten telt 224 restaurants in Nederland en wil 20 zaken openen in 2020.

‘Wij zien een duidelijke trend’, vertelt Reza Parvin, business development agent Zuid-Holland. ‘Onder onze nieuwe franchisenemers zijn de laatste jaren meer jongeren. Het merk Subway wordt relevanter voor jongeren en zeker voor degenen met ondernemersambities.’

Wifi en verse ingrediënten

Volgens Parvin zijn jongeren gecharmeerd van de verse ingrediënten, de nieuwe inrichting en de aanwezigheid van wifi en USB-laadpoorten in de tafels. Maar ook van het franchisen zelf. ‘Aantrekkelijk aan Subway is dat je de vrijheid hebt van een eigen zaak en de zekerheid van een bewezen systeem. Voor veel aspecten van het ondernemen is er een duidelijke handleiding. We merken dat beginnende franchisenemers dat heel prettig vinden.’

Subway in de VS

Waar de keten in Nederland floreert, zit Subway in de Verenigde Staten al een tijdje in zwaar weer. Het aantal filialen neemt daar al drie jaar op rij af. In 2018 moest het bedrijf in de VS meer dan duizend vestigingen sluiten. Volgens kenners moet de keten beter inspelen op jonge consumenten, die meer verse producten willen.

Te allen tijde in de zaak

Een van de nieuwe jonge franchisenemers is Angela ten Hoeve (28) uit Heerenveen. Zij is sinds april eigenaar van haar eigen Subway restaurant. ‘Eigenlijk ben ik opgeleid als interieurstylist, maar daar was na mijn opleiding geen werk in te vinden. Toen ging ik aan de slag als Sandwich Artist. Ik had het reilen en zeilen in de zaak snel door, dus besloot de eigenaar om mij op te leiden tot manager. Toen hij Subway Heerenveen te koop wilde zetten, heb ik de zaak overgenomen. Je moet als eigenaar bereid zijn om te allen tijde in de zaak te staan, het is een grote verantwoordelijkheid. Maar voor mij is het de leukste baan die er is.’

‘Mooie kansen’

Subway Nederland zoekt nog steeds nieuwe franchisenemers voor vestigingen in diverse hoeken van het land. ‘Wij zoeken mensen die ondernemend zijn, verantwoordelijk en enthousiast over het Subway-systeem. Als het goed gaat, kun je binnen enkele jaren eigenaar worden van een tweede restaurant. Er liggen mooie kansen.’


Reageer op dit artikel