nieuws

Pieter Munten over sluiting Frites Atelier Utrecht: ‘We willen meer een totaalbeleving bieden’

Bedrijfsvoering 644

Pieter Munten over sluiting Frites Atelier Utrecht: ‘We willen meer een totaalbeleving bieden’
Pieter Munten voor Frites Atelier in Antwerpen. Foto: Peter Roek

Het besluit om Frites Atelier in Utrecht na drie jaar te sluiten, heeft volgens mede-eigenaar Pieter Munten niet met omzet te maken. De zaak is simpelweg te klein voor de nieuwe koers van Frites Atelier. ‘We willen een totaalbeleving bieden.’

Frites Atelier Utrecht opent in augustus 2016 aan de Steenweg in het centrum van de stad. In diezelfde periode gaan ook de vestigingen in Arnhem en Den Haag van start. Frites Atelier is in het begin een afhaalconcept, want plek om te zitten is er nauwelijks in de kleine zaken. Ook het aanbod is beperkt; het draait puur om ambachtelijke friet met luxe toppings.

Frites Atelier in België

Onze zuiderburen leren echter een heel andere Frites Atelier kennen. Vooral de vestingen in Brussel en Gent zijn een stuk groter, met naast friet ook hamburgers, kroketten, salades en Belgische tapbieren op het menu.

Frites Atelier Gent, die in oktober 2018 opent, is de grootste. De zaak aan de Groentemarkt heeft 22 zitplaatsen op de begane grond, 48 op de eerste verdieping en 34 op het terras. Frites Atelier kiest er nu duidelijk voor om die Belgische formule in de toekomst door te trekken, ook in Nederland.

Frites Atelier Gent

Frites Atelier in Gent

‘We willen méér doen’

‘We hebben die eerste drie zaken natuurlijk heel snel geopend’, zegt mede-eigenaar Pieter Munten. ‘In de afgelopen maanden, na de opening van Gent en Brussel, zagen we de waardering van gasten voor die formule, met een ruimer assortiment, meer zitplekken en meer beleving. Toen wisten we waar we naartoe wilden.’

Frites Atelier zoekt de verbreding. ‘We willen meer een totaalbeleving bieden. We willen een frituur plus zijn, tegen een brasserie aan. Dat kun je niet doen als je geen zitplekken hebt en een inloop van een meter.’

Frites Atelier

Frites Atelier Antwerpen. Foto: Peter Roek

Arnhem en Den Haag

Dat roept natuurlijk de vraag op wat er gaat gebeuren met de vergelijkbare kleine vestigingen in Arnhem en Den Haag. ‘Dat is niet aan de orde’, zegt Munten met klem. ‘We hebben ervoor gekozen om in Utrecht de koers te verleggen, omdat we daar een goede partij hebben gevonden om het pand over te nemen. Dat was voor ons een kans om op zoek te gaan naar een grotere locatie.’

Omzet en kosten in Utrecht

De beslissing in Utrecht heeft niet zozeer met omzet te maken, zegt Munten. ‘De omzet die we op die plek haalden, was helemaal niet slecht. Oké, als je het tegenover Gent zet, valt het tegen, maar dat is niet met elkaar te vergelijken. Als je het vergelijkt met andere frituren in dezelfde straat in Utrecht, draaiden wij niet veel minder. Alleen onze kostenstructuur is anders, we investeren meer in personeel en producten, dat is het verschil.’

Nieuwe locaties

Een nieuw pand in Utrecht is nog niet gevonden. ‘We kijken naar heel veel plekken, we zoeken echt een toplocatie. Minstens 100 vierkante meter, minimaal 50 zitplekken en plek om buiten te zitten. Sowieso in het centrum, maar er is nog niets concreet.’

Frites Atelier is niet alleen in Utrecht bezig. ‘We zoek ook in Brugge, Maastricht en Amsterdam. We zetten heel veel lijntjes uit en dan is het afwachten wat er als eerste vrijkomt. We verwachten dat er op korte termijn wel iets gaat gebeuren.’ Waar de volgende ook opent, volgens Munten zal het vergelijkbaar zijn met de zaken in Gent en Brussel.

Zeeland Shrimp Croquette van Frites Atelier. Foto: Peter Roek

Frites Atelier in Amsterdam

En dat kan dus ook zomaar in Amsterdam zijn. Dat is opvallend, omdat het Frites Atelier in al die jaren niet is gelukt om in de hoofdstad een vestiging te openen, omdat de gemeente nieuwe fastfoodzaken uit het centrum weert. Dat hoeft voor het nieuwe Frites Atelier geen probleem meer te zijn, voorspelt Munten. ‘Met ons nieuwe concept is dat makkelijker, omdat we dan vallen onder Horeca 4. Dat is ook een positief effect van de verandering.’

Zes vestigingen in drie jaar

Frites Atelier is in 2015 opgezet door topkok Sergio Herman en een Nederlandse investeerder, die liever op de achtergrond wil blijven. Pieter Munten en Lhassan Ait Ali zijn mede-eigenaren. In drie jaar werden zes vestigingen geopend. De eersten gingen in 2016 van start; in Utrecht, Arnhem en Den Haag. Daarna trok Frites Atelier de grens over, naar Antwerpen (2017), Gent (2018) en Brussel (2019).


Reageer op dit artikel