nieuws

Oproep: ‘Maak een praatje met je maaltijdbezorger’

Bedrijfsvoering 518

Oproep: ‘Maak een praatje met je maaltijdbezorger’
Foto: Wick Natzijl

Voor de derde keer op rij is het vandaag, 26 september, de Dag van de Maaltijdbezorger. Deze werd in 2017 in het leven geroepen door de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers. Het doel is maaltijdbezorgers en hun werk in een positief daglicht te zetten.

Dit jaar doet de vereniging dat door mensen op te roepen een praatje te maken met hun maaltijdbezorger. Want, zo zegt de vereniging, maaltijdbezorgers rijden rond met de leukste verhalen op zak. ‘Dus, vraag je een maaltijdbezorger naar zijn dag, dan kun je ervan uitgaan dat hij de sterkste verhalen op tafelt gooit.’

Condooms en Pokémons

Volgens de vereniging komen bezorgers dagelijks in de meest grappige en soms bizarre situaties terecht. ‘Geen bezorger die meer raar op staat te kijken bij het verzoek om een ommetje te maken voor sigaretten of condooms. Zelfs de vraag om even Pokémons te spotten onderweg naar het bezorgadres behoort tot de dagelijkse kost.’

‘Meer dan alleen koerier’

Het schijnt ook voor te komen dat klanten hun deur openen met druipend haar en gewikkeld in een schaars handdoekje. En mandarijnen en stukjes taart dienen volgens vele bestellers als welverdiend fooitje. ‘Al met al fungeren maaltijdbezorgers als meer dan alleen een koerier voor vers bereide maaltijden.’

Negatieve verhalen

Met de Dag van de Maaltijdbezorger wil de vereniging tegengewicht geven aan de negatieve verhalen rondom bezorgers. Zo is er kritiek op het weggedrag van sommige maaltijdbezorgers en maakt onder meer Veilig Verkeer Nederland zich zorgen over de veiligheid van met name 15-jarige koeriers. In januari 2019 overleed een 15-jarige bezorger in het ziekenhuis nadat hij een dag eerder in Utrecht was aangereden.

Training voor maaltijdbezorgers

De Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers heeft met Veilig Verkeer Nederland en verzekeraar de Vereende afgesproken te streven naar een goede training voor maaltijdbezorgers die met een bromfiets of scooter bezorgen. Alleen een bromfietsrijbewijs is dus niet meer voldoende. Ook moet er een training voor e-bikes komen.

Overvallen toegenomen

Onlangs werd bekend dat het aantal overvallen op maaltijdbezorgers dit jaar meer dan verdubbeld is. In de eerste zeven maanden van 2019 zijn 88 maaltijdbezorgers overvallen, tegen 42 in dezelfde periode in 2018. Steeds meer bezorgrestaurants accepteren daarom alleen nog maar pinbetalingen.


Reageer op dit artikel