nieuws

Lelystad moet veel meer betalen aan snackbar voor gedwongen vertrek

Bedrijfsvoering 644

Lelystad moet veel meer betalen aan snackbar voor gedwongen vertrek
Cafetaria De Lekkerbek in Lelystad. Foto: Google Maps

De kantonrechter heeft bepaald dat de gemeente Lelystad €100.000 meer moet betalen aan de eigenaar van snackbar De Lekkerbek om te vertrekken uit het pand. De gemeente wil het winkelcentrum slopen en een nieuw uitgaanscentrum bouwen.

Eerder kreeg snackbarhouder Gabor Udvardi €128.000 van de gemeente aangeboden om te verhuizen naar een andere plek. Udvardi weigerde dat omdat hij de nieuwe locatie niet geschikt vindt en het bedrag volgens hem niet hoog was.

Nu heeft de rechter bepaald dat de gemeente het huurcontract wel mag opzeggen, maar dat de ondernemer daar ruim €230.000 voor moet krijgen. De rechter is er bij het vaststellen van het bedrag van uitgegaan dat de ondernemer zijn snackbar niet op een andere plek kan voortzetten.

Veel kosten gemaakt

‘Ik ben nog in beraad met mijn advocaat’, laat Udvardi aan Snackkoerier weten na de laatste uitspraak van de rechter. ‘Het lijkt een leuk bedrag, maar ik maak dan geen winst. Ik heb door deze zaak heel veel kosten moeten maken, zoals advocatenkosten en het rapport dat ik heb laten opstellen.’ De ondernemer kan nog in hoger beroep gaan.

Niet in de weg

Volgens Udvardi heeft de gemeente hem eerder een ander plan laten zien voor het nieuwe uitgaanscentrum. ‘Ik zat niet in de weg, ik had daar nog wel even kunnen blijven. Maar daar zijn ze op teruggekomen. Op de nieuwe tekening stond ineens een streep dwars door mijn zaak.’

Verhuizen geen optie

Het aanbod van de gemeente om een ander pand te betrekken in een winkelcentrum iets verderop, legde de ondernemer eerder dit jaar naast zich neer. ‘Daar zitten al een aantal snackbars, en 30 procent van dat winkelcentrum staat leeg.’

Winkelcentrum wordt gesloopt

De Lekkerbek is al sinds 1978 gevestigd in het pand aan de Waagpassage 3 in Lelystad. Omdat de gemeente het gebied wil herontwikkelen, heeft zij in 2017 het eigendom van het winkelcentrum gekregen. De huidige panden, waaronder het pand van De Lekkerbek, worden gesloopt. De gemeente heeft al wel afspraken gemaakt met de andere ondernemers in het winkelcentrum over ontbinding van de huurcontracten.


Reageer op dit artikel