nieuws

Grote zorgen over tweede cafetaria in Ugchelen

Bedrijfsvoering 1867

Grote zorgen over tweede cafetaria in Ugchelen
Foto: Koos Groenewold

Een aantal bewoners en ondernemers in Ugchelen is niet blij met de komst van een nieuwe cafetaria in hun dorp. Meer dan vijftig mensen hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunning die de gemeente heeft afgegeven.

Dat meldt De Stentor. Charly, een cafetaria met een café in een nieuw pand, wordt gebouwd op een steenworp afstand van snackbar ’t Bikkertje in Ugchelen. Tien omwonenden, waaronder de eigenaren van ’t Bikkertje en IJskaffee De Kei, willen de komst van Charly tegenhouden en stapten naar de Onafhankelijke Bezwarencommissie. Het bezwaar kreeg vervolgens steun van nog eens 46 omwonenden.

Verkeersveiligheid in gevaar

Volgens de bezwaarmakers brengt een tweede cafetaria zo dicht bij ’t Bikkertje de verkeersveiligheid in gevaar. Met name rond etenstijd worden veel auto’s in de straat verwacht. Er zou onvoldoende parkeerruimte zijn, zeker met de woning erbij die boven de nieuwe zaak wordt gebouwd. Sowieso zou een tweede cafetaria in een dorp met ongeveer 7000 inwoners te veel zijn.

Volgens de gemeente is concurrentie geen reden om geen vergunning af te geven. Bovendien zou de situatie vrijwel onveranderd blijven, omdat op de plek van de nieuwe cafetaria voorheen een café zat. De cafetaria zal echter veel meer auto’s trekken dan het café, zeggen omwonenden.

cafetaria

Snackbar ’t Bikkertje links, en helemaal rechts aan de overkant van de weg het pand dat nu gesloopt is om plaats te maken voor een nieuwe cafetaria.

Begrip in het dorp

Kevin Bonhof, die samen met Patricia de Bruijn snackbar ’t Bikkertje runt, is niet bang om veel klanten te verliezen als de nieuwe cafetaria er toch komt. ‘Ik lig er niet wakker van. Deze zaak is 38 geleden opgezet door mijn schoonvader. We zijn een begrip in het dorp. We hebben honderden reacties gekregen van mensen die ons steunen. Natuurlijk is dit niet fijn, maar alle reacties doen ons wel goed.’

Cafetariaketen

Charly is een cafetariaketen van Busser Horeca Service, met negen zaken in Apeldoorn en één in Barneveld. Het bedrijf was eigenaar van het pand in Ugchelen, dat is gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe plannen.

Regels gevolgd

De pandeigenaar heeft alle regels gevolgd, laat Ron van Woudenberg namens Busser Horeca Service weten. ‘Zo hebben we dat altijd gedaan.’ Van Woudenberg kan zich dan ook niet voorstellen dat de bezwaren gegrond worden verklaard. ‘De gemeente kan hier niet meer onderuit als ze dat zouden willen. Of het gaat ze veel geld kosten.’

In samenspraak

Volgens Van Woudenberg houdt Busser rekening met omwonenden in Ugchelen. ‘Want daar moeten we het van hebben, het heeft geen zin om ruzie te maken. We overleggen met de buurt en doen alles in samenspraak.’

Geen felle verlichting

Zo uiten bewoners ook zorgen over de ledverlichting waar Charly in Apeldoorn om bekendstaat. ‘Maar in Ugchelen gaan we het anders doen, het wordt geen Charly zoals mensen dat gewend zijn. Juist omdat we naar mensen luisteren’, zegt Van Woudenberg.

Meer parkeerplekken nodig

Het tekort aan parkeerplekken is wel een probleem, erkend Van Woudenberg. ‘Daar zit de gemeente verkeerd. Ze hadden opgegeven dat we er zes moesten hebben. We hebben er straks acht, dus volgens de regels voldoende. Nu blijkt, na een uitspraak in een andere zaak, dat de gemeente voor meer parkeerplekken moet zorgen. Dat moet de gemeente dus regelen.’

Naamsbekendheid in Apeldoorn

Van Woudenberg is overtuigd van de potentie op deze locatie in Ugchelen. ‘Er zat tot acht jaar geleden ook een cafetaria. Zeker in de zomer is dat een heel druk punt. En met de naamsbekendheid die we in Apeldoorn en omstreken hebben, gaat dat wel lopen.’

Duurzame cafetaria

De nieuwe zaak in Ugchelen wordt een van de meest duurzame cafetaria’s, zegt Van Woudenberg. ‘Met warmtepompsystemen en zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak.’ De cafetaria gaat bezorgen en krijgt een ijssalon. ‘Dat hebben we nu op vier locaties, en dat is een succes.’

De Onafhankelijke Bezwarencommissie brengt over een maand advies uit aan burgemeester en wethouders.


Reageer op dit artikel